Пошук

ПІДГОТОВКА ДО ЗУСТРІЧІ З МИНУЛИМ

За канонами народної мудрості сани потрібно готувати влітку, а воза – зимою. Науково-педагогічні працівники і студенти спеціальності “Історія”, враховуючи традиційні народні канони, до такого важливого складника фахового навчання як археологічна практика, також готуються заздалегідь. Якщо врахувати елемент теоретичної підготовки, то цей процес не припиняється упродовж всього навчального року. І це зрозуміло: для історика археологія виступає зустріччю з минулим, вікном, що відкриває конкретні картини, епізоди та події не дуже і дуже давніх часів. Причому, підтверджує це конкретними артефактами.

Саме з цією метою науковці-суспільники спільно з Центром краєзнавства і туризму нашої академії у співпраці з Кременецьким краєзнавчим музеєм організували науково-методичний семінар з археології та краєзнавства, приурочений підготовці студентів-істориків до літньої польової археологічної практики, передбаченої навчальним планом спеціальності “Історія”.

Ініціювала семінар доктор історичних наук, доцент Ірина Скакальська. Вона ж виступила його модератором і розпочала теоретичну частину засідання темою “Теоретичні знання та практичні навички для польової археології”. Її колега, кандидат історичних наук, доцент кафедри української філології та суспільних дисциплін Галина Сеньківська розповіла про “Археологічні дослідження на Тернопіллі в другій половині ХХ століття”. Екскурс “З історії археологічних досліджень на Кременеччині” провів кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей. Інформаційно насиченим був виступ директора Кременецького краєзнавчого музею Андрія Левчука, який повідомив про “Археологічні артефакти в Кременецькому краєзнавчому музеї та їх інформаційний потенціал для студентів-істориків”.

Важливим елементом семінару, як у його теоретичному, так і практичному аспектах, стали наукові повідомлення співробітників Інституту археології НАН України. Керівник археологічної експедиції Віктор Баюк здійснив “Презентацію бази археологічної практики в урочищі Хрінники”, що бачиться особливо значимим для наших студентів, які проходитимуть літню археологічну практику саме в Хрінниках. Заступник керівника археологічної експедиції Володимир Богданець озброїв майбутніх істориків інформацією про “Міждисциплінарні дослідження а археології”. Цікавим і практично корисним був виступ другокурсниці цієї спеціальності Богдани Молінської “Практичні навички з польової археології”, де вона поділилася досвідом участі студентів-істориків в археологічних дослідженнях.

 
Анонси
Галерея
galery 23
galery 23galery 23
На даний момент 739 гостей на сайті