Пошук

ЧОРНОБИЛЬ: ЙОГО УРОКІВ ЛЮДСТВО НЕ ЗАБУДЕ

Минають роки й десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилюватиме людей: і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від скривдженої землі. Адже проблеми Чорнобиля – це біль не лише України.

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на території колишньої Української РСР сталася найбільша антропогенна катастрофа – вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Майже півмільйона людей були змушені покинути свої оселі, а територія площею понад 2 000 кв. км отримала страшний статус непридатної для життя людей.

У нашій академії до 33-іх роковин Чорнобильської катастрофи були проведені відповідні заходи. Студенти 31–Дк групи Кременецького педагогічного коледжу (груповий керівник Цибульська О. М.) провели виховну годину «Чорнобиль – наша пам’ять, наш біль». У своїх виступах студентки Альона Бець та Лілія Волошин нагадали про страшні події 1986 року на Чорнобильській АЕС, а відеоматеріал, підготовлений Іриною Кулик, відтворив жахіття цієї катастрофи.

У рамках проекту «Чорнобиль очима бібліотеки» у районній бібліотеці ім. Ю. Словацького пройшла зустріч із письменником, лауреатом Міжнародної премії ім. Уласа Самчука Сергієм Синюком. Студенти 11-Дк та 41-Мк груп (групові керівники Цимбалюк О. В. та Найчук Н. П.) стали учасниками лекції-бесіди «Чорнобиль. Розплата за легковажність».

Радіація має властивість накопичуватися в рослинах, корі дерев, руйнувати клітини живих організмів. Здавалося б, після такої катастрофи зона відчуження повинна на довгі роки перетворитися на мертву пустку. На щастя, ці прогнози не виправдалися. У наші дні Зона – це унікальна місцевість, велика частина якої вкрита густою рослинністю. Близько 300 видів тварин, у тому числі і червонокнижних, знайшли на цій території «райський куточок», надійно захищений від людської діяльності. Простіше кажучи, якщо природа знайшла в собі сили боротися з радіацією, то не треба їй заважати. Дивно, але навіть отримавши дуже високі дози опромінення, ця територія відновлюється природним шляхом.

Саме цим проблемам була присвячена відкрита виховна година «Чорнобиль сьогодні. Флора та фауна зони відчуження», а підготували та провели її студенти 12-Дк та 31-Мк груп (групові керівники Тригуба О. В. та Мацкова В. С.). Ведучі Яна Кондратюк та Ярослав Намчук проаналізували наслідки трагедії, що сталася 33 роки тому і запросили до слова студенток Іванну Хоршунову (21-Е), Юлію Козаревську (12-Дк) та Вікторію Бершеду (12-Дк), котрі у своїх виступах розповіли про екологічну ситуацію у Чорнобильській зоні сьогодні. Присутні мали можливість побачити та почути цікаву інформацію про життя тварин та рослин 30-кілометрової зони відчуження, занесених до «Червоної книги України».

Ми маємо берегти нашу Землю, довкілля, адже від нашої мудрості й любові залежить доля України. Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті поді навчить нас цінувати мир і спокій рідної природи.

 
Анонси
Галерея
56
5656
На даний момент 686 гостей на сайті