Пошук

СПРАВЖНЄ МИСТЕЦТВО ТВОРИТИ

У старовинному читальному залі нашої академії науковці кафедри української філології та суспільних дисциплін на чолі із завідувачем кафедри, кандидатом філологічних наук, доцентом Олегом Василишиним підготували для свого студентства зустріч із українською письменницею Аллою Рогашко, яка разом із представниками тернопільського видавництва «Мандрівець» презентувала свою нову книгу «Сни з колодязя».

Алла Рогашко народилася 21 листопада 1977 у с. Верба Дубенського району Рівненської області. Закінчила музично-педагогічний факультет Рівненського ДГУ. Працювала кадровиком, журналістом і редактором відомчої газети.

Проживає у Рівному. Виховує сина. Пише прозові твори, сценарії. Роботи публікувалися в альманасі «Нова проза», художньо-літературному порталі «Захід-Схід», книжковому порталі «Буквоїд», журналі «Золота пектораль». Сценарій за романом «Осіннє Рондо місячної ночі» опублікований на сайті «Сценарна майстерня».

Захоплюється музикою, літературою, театром, психологією. Цінує справжній художній кінематограф: є шанувальником творчості Девіда Лінча, Федеріко Фелліні, Інґмара Берґмана, Вуді Аллена, Альфреда Гічкока, Педро Альмодовара. Любить фільми 40-60-х років.

Окрім презентованої книги, у творчому доробку нашої гості – романи «Осіннє Рондо місячної ночі», «Крізь безодню до Світла», «Її сукня», а також оригінальні збірки оповідань «Львів. Смаколики. Різдво» та «Львів. Вишні. Дощі».

Модератором зустрічі виступила менеджер з продажу навчальної-методичної літератури видавництва «Мандрівець» Олеся Шостак. Вона ознайомила присутніх із новим виданням Алли Рогашко і надала слово автору. У формі невимушеного полілогу зі студентською аудиторією  гостя щиро ділилася деталями, а то й окремими таємницями написання твору, раділа такому чудовому оформленню книги і запрошувала обов’язково прочитати роман, де кожен може знайти щось своє, особливе: чи то історія, чи містика, чи романтика стосунків. Саме щирість автора у спілкуванні спонукали молодь до все нових запитань, що стосувались як власне твору, так і різних інших моментів (наукових, психологічних, фінансових, особистих тощо). До розмови активно долучився і наставник майбутніх українських філологів, кандидат філологічних наук Роман Дубровський.

Своїми яскравими враженнями від прочитаного роману поділилася Ольга Яловська – ветеран педагогічної праці нашої академії, автор багатьох навчально-методичних видань, яка чи не найдовше співпрацювала з видавництвом «Мандрівець» і саме під час читання цього твору отримала чудову нагоду «помандрувати у часі» до болю знайомими і дорогими місцями своєї молодості.

І лише на завершення зустрічі письменниця поділилася цікавою (і для багатьох такою зрозумілою!) мотивацією своєї неординарної творчості: містичні твори допомагають утекти від реальності, опинитись у зовсім іншому вимірі, доторкнутися до іншого життя, вкотре отримавши задоволення від творення Нового. Це, безперечно, і є справжнє мистецтво творчості.

 
Анонси
Галерея
20
2020
На даний момент 662 гостей на сайті