Пошук

МУЗИКА ПЕНЗЛЯ У СТІНАХ ЗАМКУ

Кажуть, що колись давно сивочолий мудрець запитав одного імператора, яке ж із мистецтв є найкращим. Всю ніч міркував імператор, зібрав звідусіль найкращих митців – і вердикт був однозначний: «Немає такого, щоб кращим було від усіх». Кожен із присутніх доповнив цей висновок висловами про мистецтво: «чарівних звуків ріка безмежна», «гармонія тих фарб, що з сонцем грає джерело», «мистецтво – саме життя, що жити всім велить», «воно надія і щастя мить». За висловом Пікассо, «мистецтво змиває пил повсякденності з душі», а Микола Реріх стверджував, що воно є «примиренням із життям».

Нещодавно мистецтво заграло барвами веселки у виставковій залі Вишневецького палацу, де відбулось відкриття виставки та творче знайомство із членами кременецького мистецького колективу «Палітра» Богданою Гуменюк та Іванною Погонець. Це вже не перша наша зустріч, бо ми тісно співпрацюємо із цим гуртом талановитих та обдарованих митців.

Де  ще можна побачити стільки щасливих, замріяних, усміхнених облич, почути  стільки чудової музики олівця і пензля? Відповідь одна: тільки там, де «Палітра». Всіма барвами веселки представлена в роботах учасниць гурту неповторна краса української землі, нашого краю, велич духу людини.

Жіночий мистецький гурт «Палітра» створений у 2003 році з ініціативи нинішнього керівника гурту Тетяни Балбус. До нього увійшли кременецькі художниці Анна Мацега, Зоя Мацишина, Наталія Білецька і Тетяна Балбус. Пізніше до гурту приєдналися молоді художниці Іванна Погонець, Богдана Гуменюк та інші.

Щороку «Палітра» презентує свої нові творчі роботи. Неодноразово художниці гурту брали участь у міжнародних українсько-польських пленерах, фестивалях, конкурсах «Карпатський вернісаж», «Етнореволюція», в обласних, всеукраїнських і міжнародних виставках (Кременець, Збараж, Тернопіль, Вишнівець, Краків). Їхні картини наповнені добром, світлом, весняною енергією, хоча кожна з авторів «Палітри» має власний стиль у мистецтві, улюблені мотиви зображення, використовує свої матеріали та техніки виконання.

Іванна Погонець – майстер пейзажного жанру живопису. Вона тонко відчуває мотиви природи, досконало передає її стан у різні пори року. Ніжний гармонійний колорит картин досягається у техніці олійного живопису. Богдана Погонець працює в акварельній та олійній техніках живопису. Серед її робіт переважають натюрморт, пейзаж, інколи виконує пастельні роботи.

Обидві художниці  працюють асистентами кафедри образотворчого мистецтва та методики його викладання Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка і є випускницями цього навчального закладу.

Підтримати своїх колег та однодумців на відкриття виставки приїхали інші учасники гурту, зокрема керівник «Палітри», майстер народної творчості України Тетяна Балбус та писанкарка Катерина Поднєжна, яка власноруч  виготовила для художниць оригінальні подарунки-прикраси.

Роботи гурту «Палітра» – тонкі, м’які та романтичні, адже вони  створені ніжними руками талановитих майстринь, кожна з яких – творча і неординарна, яскрава і неповторна особистість. Вони передають свій настрій, свої переживання та стан душі на суд глядача.

Ганна Кіщенко

 
Анонси
Галерея
23
2323
На даний момент 612 гостей на сайті