Пошук

ПЕДАГОГИ – ПРО КОЛЕКТИВНЕ МУЗИКУВАННЯ УЧНІВ

У рамках заходів з нагоди відзначення 200-річчя Волинського ліцею в Кременці на базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка відбулися методичні гостини  «Технологія колективного музикування як спосіб самовираження учнів у музичній діяльності», організатором якого виступив колектив циклової комісії музичних дисциплін педагогічного коледжу нашої академії на чолі з її головою Оленою Новик і з активною участю науковців Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, тимчасового науково-дослідного колективу і кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання Рівненського державного гуманітарного університету.

Майже сімдесят фахівців-музикознавців із Кременецького і Шумського районів Тернопілля та міста Рівного зібралися, щоб довести актуальність, педагогічну значущість проблеми самовираження учнів у музичній діяльності, практичну потребу в її вивченні та методичному обґрунтуванні у світлі Нової української школи, розкрити теоретико-методологічні основи проблеми самовираження й охарактеризувати методи та прийоми колективного музикування в інноваційній освітній практиці.

Відразу після реєстрації гостям запропонували оглянути виставку літератури з проблем музичної освіти та виховання. Відкрила методичні гостини вітальним словом директор Кременецького педагогічного коледжу КОГПА ім. Тараса Шевченка Оксана Камінська.

Першою частиною програми заходу став концерт, підготовлений спільно господарями й окремими гостями. Розпочав виступи оркестр народних інструментів Кременецького педагогічного коледжу під керуванням Надії Найчук двома творами в інструментовці В. Яскевича («Молодіжний вальс» В. Дмитрієва; соліст Вадим Процик та «Інтерлюд» О. Хромушина; соліст Лев Харамбура. Після цього музичне слово надали зразковому дитячому хорові молодших класів «Співаночка» Рівненської класичної гімназії «Престиж» (художній керівник і диригент Ірина Нагорна, концертмейстер Лариса Тимощук. Юні гості виконали пісні «Дитяча молитва» М. Назарця, «Україна» Н. Гуменюк та Ю. Савраюка, «Диво-місто Навпаки»  Ф. Млинченка та Ю. Шевченка і «Лети, моя пісне» Л. Соболевської.

Ініціативу виступів підхопив сопілковий ансамбль нашого ВЗО «Дивограй» з керівником Мар’яною Томашівською («Регтайм» Скота Джопліна і «Despacito» Луїса Фонсі в обробці М. Томашівської). І на завершення концертної програми своїм мистецтвом порадував ще один колектив господарів – народний художній вокальний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Валерія Сазанська). Вони виконали пісні «Гуси – крила білі» К. Квітчастої та Р. Лісової і «Ніч у Карпатах» Р. Тарнавської та. М. Золотухи.

Теоретична частина зустрічі пройшла у форматі наукових повідомлень. Першою до слова запросили наукового керівника тимчасового науково-дослідного колективу, доцента кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання Рівненського державного гуманітарного університету Оксану Гумінську, яка розкрила тему, співзвучну із назвою семінару. Завідувач кабінету художньо-естетичних предметів РОІППО Оксана Моторна  зупинилась на питанні «Створення умов для самовираження учнів на уроках музичного мистецтва».

Наступні виступи презентували представники нашого педагогічного коледжу. Аналізу історико-культурного розвитку оркестру народних інструментів у його історіографічному аспекті приділила увагу викладач-методист Надія Найчук, особливостям розвитку вокально-хорових навичок студентів у процесі ансамблевого співу – викладач-методист Олена Новик, музично-ритмічному вихованню в ДНЗ та його впливу на психіко-емоційний стан дітей – викладач вищої категорії  Оксана Дедю, колективному музикуванню як важливому компоненту становлення творчої особистості у позакласній роботі – викладач Світлана Гуральна.

До них приєдналися науковці кафедри мистецьких дисциплін та методик їх викладання нашої академії із дослідженнями «Колективне музикування сопілкового ансамблю у педагогічному коледжі» (асистент Мар’яна Томашівська), «Теоретичні засади використання педагогіки дзвонарства в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти» (кандидат педагогічних наук, старший викладач Ліна Ільчук),  «Читання з нот в інструментальному ансамблевому колективі» (викладач Олена Тарківська-Нагиналюк).

Власним роздумами про гармонійний розвиток школярів на уроках музичного мистецтва шляхом упровадження елементів інноваційних технологій поділився старший вчитель ЗОШ І–ІІІ ст. № 4 м. Кременець Володимир Лопацький.

Завершили теоретичну частину гостин презентації авторських методичних посібників «Технологія колективного музикування» (кандидат педагогічних наук Оксана Гумінська) та  «Музика в НУШ і не тільки» (вчитель музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №16 Ірина Кісільчук).

Практичний блок пройшов у форматі майстер-класів, проведених вчителем музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №11 Анною Панчак («Голос як інструмент самовираження»), вчителем музичного мистецтва Рівненської гімназії «Гармонія» Інною Опанасець («Сприймання та інтерпретація музичних творів»), вчителем музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №16 Іриною Кісільчук («Музикування на клавесах та звучних жестах»), вчителем вищої категорії ОНЗ Білокриницької ЗОШ І–ІІІ ст. Кременецької районної ради Ольгою Капінос («Використання лего-технологій на уроках музичного мистецтва»), вчителем музичного мистецтва Рівненського НВК І–ІІІ ст. №19 Оленою Вавринюк («Музикування на бумвокерсах»), вчителем музичного мистецтва Рівненської української гімназії Лідією Туровською («Музикування на дзвонах») і науковим керівником тимчасового науково-дослідного колективу, доцентом кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання РДГУ Оксаною Гумінською («Комплексна колективна імпровізація»).

Майстер-класи продовжились цікавим полілогом-рефлексією «Скарбничка вражень», під час якого присутні виясняли, що стимулює їх виявляти творчість, творчо самовиражатися і чи  може дана форма методичної роботи стимулювати самовираження учителя та викладача.

На завершення методичних гостин учасникам запропонували екскурсію весняним Кременцем.

 
Анонси
Галерея
foto 1
foto 1foto 1
На даний момент 739 гостей на сайті