Пошук

ПЕДАГОГИ – ПРО КОЛЕКТИВНЕ МУЗИКУВАННЯ УЧНІВ

У рамках заходів з нагоди відзначення 200-річчя Волинського ліцею в Кременці на базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка відбулися методичні гостини  «Технологія колективного музикування як спосіб самовираження учнів у музичній діяльності», організатором якого виступив колектив циклової комісії музичних дисциплін педагогічного коледжу нашої академії на чолі з її головою Оленою Новик і з активною участю науковців Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, тимчасового науково-дослідного колективу і кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання Рівненського державного гуманітарного університету.

Майже сімдесят фахівців-музикознавців із Кременецького і Шумського районів Тернопілля та міста Рівного зібралися, щоб довести актуальність, педагогічну значущість проблеми самовираження учнів у музичній діяльності, практичну потребу в її вивченні та методичному обґрунтуванні у світлі Нової української школи, розкрити теоретико-методологічні основи проблеми самовираження й охарактеризувати методи та прийоми колективного музикування в інноваційній освітній практиці.

Відразу після реєстрації гостям запропонували оглянути виставку літератури з проблем музичної освіти та виховання. Відкрила методичні гостини вітальним словом директор Кременецького педагогічного коледжу КОГПА ім. Тараса Шевченка Оксана Камінська.

Першою частиною програми заходу став концерт, підготовлений спільно господарями й окремими гостями. Розпочав виступи оркестр народних інструментів Кременецького педагогічного коледжу під керуванням Надії Найчук двома творами в інструментовці В. Яскевича («Молодіжний вальс» В. Дмитрієва; соліст Вадим Процик та «Інтерлюд» О. Хромушина; соліст Лев Харамбура. Після цього музичне слово надали зразковому дитячому хорові молодших класів «Співаночка» Рівненської класичної гімназії «Престиж» (художній керівник і диригент Ірина Нагорна, концертмейстер Лариса Тимощук. Юні гості виконали пісні «Дитяча молитва» М. Назарця, «Україна» Н. Гуменюк та Ю. Савраюка, «Диво-місто Навпаки»  Ф. Млинченка та Ю. Шевченка і «Лети, моя пісне» Л. Соболевської.

Ініціативу виступів підхопив сопілковий ансамбль нашого ВЗО «Дивограй» з керівником Мар’яною Томашівською («Регтайм» Скота Джопліна і «Despacito» Луїса Фонсі в обробці М. Томашівської). І на завершення концертної програми своїм мистецтвом порадував ще один колектив господарів – народний художній вокальний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Валерія Сазанська). Вони виконали пісні «Гуси – крила білі» К. Квітчастої та Р. Лісової і «Ніч у Карпатах» Р. Тарнавської та. М. Золотухи.

Теоретична частина зустрічі пройшла у форматі наукових повідомлень. Першою до слова запросили наукового керівника тимчасового науково-дослідного колективу, доцента кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання Рівненського державного гуманітарного університету Оксану Гумінську, яка розкрила тему, співзвучну із назвою семінару. Завідувач кабінету художньо-естетичних предметів РОІППО Оксана Моторна  зупинилась на питанні «Створення умов для самовираження учнів на уроках музичного мистецтва».

Наступні виступи презентували представники нашого педагогічного коледжу. Аналізу історико-культурного розвитку оркестру народних інструментів у його історіографічному аспекті приділила увагу викладач-методист Надія Найчук, особливостям розвитку вокально-хорових навичок студентів у процесі ансамблевого співу – викладач-методист Олена Новик, музично-ритмічному вихованню в ДНЗ та його впливу на психіко-емоційний стан дітей – викладач вищої категорії  Оксана Дедю, колективному музикуванню як важливому компоненту становлення творчої особистості у позакласній роботі – викладач Світлана Гуральна.

До них приєдналися науковці кафедри мистецьких дисциплін та методик їх викладання нашої академії із дослідженнями «Колективне музикування сопілкового ансамблю у педагогічному коледжі» (асистент Мар’яна Томашівська), «Теоретичні засади використання педагогіки дзвонарства в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти» (кандидат педагогічних наук, старший викладач Ліна Ільчук),  «Читання з нот в інструментальному ансамблевому колективі» (викладач Олена Тарківська-Нагиналюк).

Власним роздумами про гармонійний розвиток школярів на уроках музичного мистецтва шляхом упровадження елементів інноваційних технологій поділився старший вчитель ЗОШ І–ІІІ ст. № 4 м. Кременець Володимир Лопацький.

Завершили теоретичну частину гостин презентації авторських методичних посібників «Технологія колективного музикування» (кандидат педагогічних наук Оксана Гумінська) та  «Музика в НУШ і не тільки» (вчитель музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №16 Ірина Кісільчук).

Практичний блок пройшов у форматі майстер-класів, проведених вчителем музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №11 Анною Панчак («Голос як інструмент самовираження»), вчителем музичного мистецтва Рівненської гімназії «Гармонія» Інною Опанасець («Сприймання та інтерпретація музичних творів»), вчителем музичного мистецтва Рівненської ЗОШ І–ІІІ ст. №16 Іриною Кісільчук («Музикування на клавесах та звучних жестах»), вчителем вищої категорії ОНЗ Білокриницької ЗОШ І–ІІІ ст. Кременецької районної ради Ольгою Капінос («Використання лего-технологій на уроках музичного мистецтва»), вчителем музичного мистецтва Рівненського НВК І–ІІІ ст. №19 Оленою Вавринюк («Музикування на бумвокерсах»), вчителем музичного мистецтва Рівненської української гімназії Лідією Туровською («Музикування на дзвонах») і науковим керівником тимчасового науково-дослідного колективу, доцентом кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання РДГУ Оксаною Гумінською («Комплексна колективна імпровізація»).

Майстер-класи продовжились цікавим полілогом-рефлексією «Скарбничка вражень», під час якого присутні виясняли, що стимулює їх виявляти творчість, творчо самовиражатися і чи  може дана форма методичної роботи стимулювати самовираження учителя та викладача.

На завершення методичних гостин учасникам запропонували екскурсію весняним Кременцем.

 
Анонси
Галерея
foto 26
foto 26foto 26
На даний момент 501 гостей на сайті