Пошук

МОЛОДІЖНА НАУКА – ЗНОВ У КРОСІВКАХ!

Рада молодих науковців академії вчетверте провела Всеукраїнський семінар-турпохід у рамках щорічної програми «Kremenets scienсe: open air,  або Наука в кросівках». Цьогоріч основною темою обрано «Освіту на Кременеччині: традиції та перспективи». Тож молоді науковці присвятили свої доповіді регіональним проблемам: становленню та розвитку дошкільної освіти і природничих наук у навчальних закладах Кременця, педагогічним традиціям Вищої Волинської гімназії та Кременецького ліцею, видатним педагогам та науковцям, традиціям та перспективам гуманітарної освіти регіону, Волинським Атенам на пограниччі культур, проблемам, досягненням та перспективам фізичної культури і спорту в Кременці, розвитку ремесел на Кременеччині. На окремій секції було представлено доповіді, пов’язані з  актуальним дослідженням молодих науковців Волині.

На відкритті семінару-турпоходу до молодих науковців академії з вітальними словами звернулися доктор педагогічних наук, проректор з наукової роботи, професор Валентина Бенера, голова Ради молодих науковців, кандидат філологічних наук Роман Дубровський і ректор академії, професор Афанасій Ломакович, який за вагомий внесок у популяризацію науки та активну участь у науковому житті академії вручив грамоти членам Ради молодих науковців: кандидату педагогічних наук, доценту кафедри спортивних ігор та туризму Миколі Божику, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри  методики трудового навчання та технологій Віталію Цісаруку, кандидату сільськогосподарських наук, викладачеві педагогічного коледжу Олені Тригубі, а також усьому колективу Ради молодих науковців. Учасники семінару відвідали Музей історії навчального закладу й оранжерею академії .

Теоретична робота семінару-турпоходу проходила у конкретних науково-методологічних напрямках: педагогічному, літературознавчому, природничо-науковому, технологічному і мистецтвознавчому.

Педагогічний напрям представляли кандидат філософських наук, старший викладач кафедри української філології та суспільних дисциплін Олена Мороз доповіддю «Особливості виховної роботи під час класних та позакласних занять у Волинській духовній семінарії кінця ХІХ століття», магістрантки Тетяна Фількевич – науковим повідомленням «Світоглядно-педагогічні виміри виховної діяльності викладачів Волинської духовної семінарії кінця ХІХ століття», Марія Бешлей – дослідженням «Педагогічна діяльність у науково-освітньому середовищі Волинської гімназії» та аспірантка Анастасія Жданкіна – темою «Роль Тадеуша Чацького у контексті розвитку освіти на Кременеччині».

Літературний сектор семінару-турпоходу заповнили доповіді кандидатів філологічних наук, старшого викладача кафедри української філології та суспільних дисциплін Романа Дубровського «Літературне краєзнавство в освітньо-виховному процесі КОГПА ім. Тараса Шевченка: традиції, досягнення, перспективи» і науковця кафедри іноземних мов і методики їх викладання Ольги Микуляк «Дихотомія «Своє – Чуже» у текстах німецькомовної літератури мігрантів», а також магістрантів Алли Стасюк «Жаргонізми та їх стилістична роль у новелах Б.Антоненка-Давидовича» і Юлії Моцюк «Топос малої батьківщини у творчості Дзвінки Торохтушко». Свій матеріал «Інтертекстуальність барокових ляментів (на матеріалі волинських текстів початку 17 століття)» представила здобувач Східноєвропейського НУ ім. Лесі Українки Галина Мартинюк.

Природознавчу тематику розробляли у своїх дослідженнях кандидат сільськогосподарських наук, викладач Олена Тригуба («Використання бактеріальних препаратів при вирощуванні сільськогосподарських культур»), магістрантки Дарія Романюк («Особливості вікових періодів в онтогенезі людини»), Уляна Войчук («Учені – лауреати Нобелівської премії в галузі медицини і біології»), Анастасія Терещук («Моніторинг рівня захворюваності населення на хвороби травної системи»), Олена Зінькевич ((«Моніторинг рівня захворюваності населення на хвороби опорно-рухової системи»), Юлія Гетьманчук («Моніторинг рівня захворюваності населення на хвороби репродуктивної системи»). У цьому ж секторі спробували свої сили студентки Яна Радисюк («Рослини-індикатори Кременеччини»), Інна Славинська («Тварини-індикатори Кременеччини») і Наталія Пляшко («Вікові особливості уваги»).

Проблеми технологічної освіти висвітлювали магістрантки Юлія Шкред – у науково-методичному  повідомленні «Роль гурткової роботи «Інтер’єрна текстильна лялька» у розвитку здібностей і творчості дітей» і Антоніна Тригуба – у науково-методичній розвідці «Творчий проект зі спеціалізації «Українська народна вишивка»». Тут же аспірантка Катерина Годун зосередилась на темі «Вивчення декоративно-ужиткового мистецтва на Кременеччині майбутніми учителями технологій».

Аспірантка Алла Прус, яка оприлюднила дослідження «Використання ІКТ у підготовці майбутніх учителів образотворчого мистецтва до професійної самореалізації», та магістрантка Софія Горобець з темою «Специфіка інтерпретаторської діяльності майбутнього фахівця-музиканта» представляли мистецтвознавчий сектор семінару-турпоходу.

Традиційно наукова частина програми «Kremenets scienсe: open air,  або Наука в кросівках» стартувала біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Далі маршрут пролягав вулицями, пов’язаними з навчальними закладами Кременця, ботанічним садом. Кінцевою точкою була санна траса. Негода не перешкодила молодій науці,  а шашлики на природі стали чудовим завершенням цьогорічної «наукової» мандрівки і безперечною мотивацією для наступних зустрічей.

 
Анонси
Галерея
galery 32
galery 32galery 32
На даний момент 777 гостей на сайті