Пошук

З ЛЮБОВ’Ю ДО ПРИРОДИ І ЛЮДИНИ

Науково-педагогічні працівники кафедр біології, екології та методики їх викладання (завідувач – професор Микола Ільєнко), теоретико-методичних основ фізичного виховання (завідувач – професор Олена Довгань) і спортивних ігор та туризму (завідувач – доцент Віктор Голуб) спільними зусиллями провели Тиждень факультету фізичного виховання і біології (декан – доцент Олександр Бережанський). Характерними ознаками цього професійно-методичного Тижня стала активна участь студентів факультету у здійсненні передбачених програмою заходів і визначення дуального характеру їх актуальної тематичної спрямованості: «природа – оберіг людини» – «людина – гарант природи».

Розпочався Тиждень факультету роботою еко-арт-майстерні, приуроченої Всесвітньому дню рослин, якою керувала талановита кременецька художниця Світлана Ткачук. Працювала еко-арт-майстерня на базі Кременецького ботанічного саду, співпрацю з яким забезпечили організатори заходу, доценти Ольга Дух і Неля Цицюра. Студенти спеціальностей «Біологія і здоров’я людини», «Екологія» і «Фізична культура» поринули у творчу атмосферу своєрідного Товариства любителів рослин і активно працювали над вивченням кольорової гами квітів рододендрона та інших представників флори нашого ботанічного саду. Науково-педагогічне резюме еко-арт-майстерні: студенти переконалися, що природа – це не тільки середовище нашого існування, а й прекрасне естетичне явище, де людина – і споживач природних ресурсів, і поціновував краси довкілля, і гарант їх збереження та розвитку. Активно взаємодіяли з організаторами еко-арт-майстерні майбутні вчителі біології, першокурсниці Ірина Копитчак, Марія Янків, Анастасія Мазур і Діана Берлінець, другокурсниці Ірина Онофрійчук, Дарина Несенчук, Анжела Триш та їх колега зі спеціальності «Екологія» Дарина Назарець.

Науковець кафедри біології, екології та методики їх викладання, кандидат педагогічних наук Тетяна Бондаренко провела майстер-клас «Методика використання тренінгових технологій у підготовці вчителів», базовою аудиторією для якого стали студенти третього і четвертого курсів. Надійними партнерами організатора майстер-класу виступили четвертокурсники Іванна Свитка і Наталія Пляшко та третьокурсниця Ірина Сиса. Учасники майстер-класу переконалися, що ядром кожного тренінгу була і залишається діяльність його суб’єктів: якщо вони беруть активну участь у роботі групи й отримують від цього творче задоволення, то результати тренінгу будуть високими й ефективними.

Особливою актуальністю відзначався тренінг «Екологічний погляд: від відходів – до доходів», підготовлений доцентом Ольгою Дух, яка працювала зі студентами-першокурсниками спеціальності «Іноземна філологія». Їй допомагали науковці кафедри іноземних мов та методики їх викладання, доцент Ольга Чик і доцент кафедри Тетяна Семегин. На тренінгу йшлося про побутові відходи та їх «друге життя», про цінність побутових ресурсів, образно кажучи, за принципом «перетворення сміття на гроші».

Важливе практичне значення мав майстер-клас «Надання першої невідкладної допомоги при нещасних випадках». Під час його проведення кандидат біологічних наук Людмила Головатюк співпрацювала з лікарями-інструкторами Тернопільського НМУ ім. І.Я.Горбачевського. Аудиторія майстер-класу була досить представницькою: студенти четвертого курсу (староста Богдана Коліщук), третього курсу (староста Ірина Сиса), другого курсу (староста Христина Містерман) спеціальності «Біологія та здоров’я людини», а також другокурсники (староста Аліна Матвійчук) і першокурсники (староста Ігор Шмацько) спеціальності «Фізична культура». У процесі майстер-класу моделювалися різні ситуації, в яких відпрацьовувалися певні алгоритми дій з надання невідкладної медичної допомоги потерпілим. Зокрема, студенти мали можливість потренуватись у методиці виконання непрямого масажу серця та штучного дихання на муляжах, а також інших процедур. Фахівці медичного університету відповіли на численні запитання майбутніх педагогів-природничників.

Красу природи і творчі можливості людини в її освоєнні, естетичному використанні й у своєрідній художньо-мистецькій взаємодії з нею продемонструвала кандидат біологічних наук, доцент Оксана Галаган у процесі проведення майстер-класу «Створення картин із рослинного матеріалу (насіння, квітів, листя і плодів)». Її спаринг-партнерами у природничо-художній творчості були майбутні екологи, студенти першого курсу спеціальності «Екологія» (староста Дарина Лазарець).

Кандидат історичних наук, старший викладач кафедри біології, екології та методики їх викладання Ольга Кратко провела тематичну теоретико-пізнавальну акцію «Біорізноманіття України», під час якої студенти-біологи обмінювались інформацією, аналітичними висновками щодо стану і перспектив збереження різноманітного рослинного і тваринного світу України. На цьому фоні вони акцентували на необхідності масштабних природоохоронних заходів як на рівні держави, так і в плані особистого ставлення кожного з нас до рідної природи.

Цікавим за змістом, ефективним за пізнавально-виховними результатами і масштабним за кількістю учасників виявився брейн-ринг «Анатомія з основами спортивної морфології», підготовлений для студентів спеціальності «Фізична культура» завідувачем кафедри теоретико-методичних основ фізичного виховання, професором Оленою Довгань і доцентом цієї ж кафедри Віктором Слюсарчуком. Перемогу в цьому інтелектуальному протиборстві здобула команда першого курсу (староста Ігор Шманько) у складі Назара Геруса, Андрія Кулініча і Владислава Радчука. У підсумку, і переможці, і призери другого та третього місць, і присутні вболівальники поглибили свою загальну біологічну та методичну підготовку з фізичної культури, поповнили свої знання з окремих розділів анатомії людини.

Кандидат біологічних наук, доцент Наталія Зіньковська та молодий науковець кафедри біології, екології і методики їх викладання Антоніна Гура організували благодійну ярмарку «Чарівні напої здоров’я». Виручені під час ярмарки кошти перераховані на благодійний рахунок Кременецького обласного дитячого психоневрологічного санаторію. Роль господинь ярмарку виконували магістранти Катерина Драганчук, Марія Коломієць, Олена Ніфака, Соломія Кравець і Віктор Заверуха. Вони частували гостей ярмарку кисневим коктейлем, літньою кавою з Європи, калиновим морсом, полунично-банановим смузі та іншими специфічними напоями на виключно здоровій природній основі.

Закономірним, навіть обов’язковим елементом Тижня факультету стала особиста першість з легкої атлетики серед студентів спеціальності «Фізична культура».  Організатори поставили за мету популяризацію легкої атлетики серед молоді, підвищення фізичної підготовленості студентів і виявлення кращих легкоатлетів академії як кандидатів до збірної команди для участі у змаганнях вищого рівня. До програми заходу увійшли кілька спортивних дисциплін: біг на 100 і 1000 метрів, стрибки у висоту та довжину, штовхання ядра. Обов’язки головного судді змагань виконувала доцент кафедри спортивних ігор і туризму Тетяна Кучер, а секретаря змагань – науковець цієї ж кафедри Олександр Ястремський. Переможцями спортивного суперництва серед дівчат стали Олена Кірсанова (біг на 100 і 1000 м), Валентина Жомерук (стрибки у довжину та висоту), Валерія Пінчук (штовхання ядра); серед хлопців – Сергій Точинський (біг на 100 м), Сергій Федорук (біг на 1000 м), Андрій Саєнко (штовхання ядра), Олег Герасимчук (стрибки у довжину) і Євген Щербатюк (стрибки у висоту). У загальному підсумку, особливих спортивних успіхів на цих змаганнях серед дівчат досягли Валентина Жомерук (2 перших і 2 других місця), Олена Кірсанова (2 перших і 1 друге місце), Олена Левкова (1 друге і 1 третє місце); серед хлопців – Олег Герасимчук (1 перше і 1 друге місце), Сергій Федорук (1 перше і 1 друге місце), Олексій Залужний (1 друге і 1 третє місце).

Тиждень факультету фізичного виховання і біології завершився успішним виконанням його програми, належним рівнем та ефективністю проведених заходів. Ще один підсумок Тижня – імпульс до підтримання цієї ініціативи іншими факультетами академії.

 
Анонси
Галерея
15
1515
На даний момент 642 гостей на сайті