Пошук

ТВОРЧА СПІВПРАЦЯ із ПРОДОВЖЕННЯМ

Мало хто з наших краян не знає чудових творів уродженки Кременця, а нині відомої української письменниці і поетки Дзвінки Торохтушко (Любові Бурак). Вона неодноразово відвідує рідне місто (як і багато інших міст України), зустрічається з поціновувачами своєї творчості, ділиться роздумами над таким непростим нинішнім життям у соціальних мережах.

І вдвічі приємніше, що з таким талановитим і відвертим митцем літературної ниви вирішили творчо співпрацювати актори студентського експериментального театру «Пілігрим» педагогічного коледжу Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, у доробку якого – постановки творів відомих українських і зарубіжних класиків.

Черговим дарунком кременчанам стала прем’єра вистави «Світлини між пеклом і раєм» за новелами Дзвінки Торохтушко «Фотограф», «Їнтар», «Свєтка» та «Пиріжки з шугалем», що демонструвалася в нашому навчальному закладі протягом трьох днів. І, мабуть, найактивнішими і найвразливішими з усіх глядачів виявились особливі гості – автор новел та її діти.

Ролі у виставі були розподілені по новелах: Віталій Бойко (Він, Фотограф), Ірина Бевсюк (Вона), Катерина Нікішкіна і Марія Мазовіта (Мати), Андрій Колісник (Чоловік), Іванна Свитка (Акушерка) з новели «Фотограф»; Назар Прокопів і Денис Скоропляс (Автор, Васько), Валентина Назар, Олена Чорнобай і Вікторія Бершеда (Оленка), Ірина Кулик, Іванна Свитка (Вона) – з новели «Їнтар»; Олена Чорнобай, Марія Мазовіта (Свєтка), Андрій Колесник (Автор, Поранений) – з новели «Свєтка». Та найбільша кількість акторів були задіяні в інсценізації новели «Пиріжки з шугалем»: маленька школярка Кременецької ЗОШ № 2 Олександра Чернявська стала приємним і захоплюючим відкриттям у ролі Малої Бруськи; її старшими колегами-акторами були Вікторія Бершеда (Автор, Бруська доросла), Олександр Ковень (Мимо, Глухонімий), Андрій Колесник (П’яний Чорт), Тетяна Кара й Олена Чорнобай (Хвойда, Тьотя Іра), Ірина Кулик (Пані, Бабуся), Катерина Нікішкіна (Бібліотекарша), Іванна Свитка (Торгівка, Тітка Василина), Назар Прокопів (Дядько), Віталій Бойко і Денис Скоропляс (Артем).

На виставі були присутні викладачі, студенти академії та коледжу, а також активні кременчани, що не пропускають жодної прем’єри у постановці театру «Пілігрим». Щирі емоції від майстерної гри наших акторів виливалися неприхованими слізьми і бурхливими аплодисментами. Сама письменниця від захоплення та хвилювання не могла говорити, тому що це була не просто перша і досить вдала та глибоко прониклива інсценізація її творів: завдяки творчій наполегливості вимогливого режисера, багаторічного керівника «Пілігриму» Василя Скоропляса ці чудові новели отримали друге життя, потужне енергетичне наповнення у драматичній якості і, як наслідок, – позитивну оцінку народної артистки України Ади Роговцевої і благословення на продовження.

Режисери вистави – Олександр Ковень і Марія Мазовіта; костюми готували Любов Ліханова і Валентина Мигорович; за декорації відповідали Тетяна Семисюк, Павло Чуловський, Валерій Швець, Микола Кошак, Степан Пенцак, Ярослав Мацишин, а за звук і світло – Олександр Ковень, Роман Харакмбура і Марія Мазовіта.

Постановка вистави відбулась за сприяння ректора академії, професора Афанасія Ломаковича, проректорів Миколи Сиротюка й Андрія Соляника, директора педагогічного коледжу Оксани Камінської та представників місцевого магазину товарів для дому «Ідея».

 
Анонси
Галерея
День української писемності
День української писемностіДень української писемності
На даний момент 1335 гостей на сайті