Пошук

ТВОРЧА СПІВПРАЦЯ із ПРОДОВЖЕННЯМ

Мало хто з наших краян не знає чудових творів уродженки Кременця, а нині відомої української письменниці і поетки Дзвінки Торохтушко (Любові Бурак). Вона неодноразово відвідує рідне місто (як і багато інших міст України), зустрічається з поціновувачами своєї творчості, ділиться роздумами над таким непростим нинішнім життям у соціальних мережах.

І вдвічі приємніше, що з таким талановитим і відвертим митцем літературної ниви вирішили творчо співпрацювати актори студентського експериментального театру «Пілігрим» педагогічного коледжу Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, у доробку якого – постановки творів відомих українських і зарубіжних класиків.

Черговим дарунком кременчанам стала прем’єра вистави «Світлини між пеклом і раєм» за новелами Дзвінки Торохтушко «Фотограф», «Їнтар», «Свєтка» та «Пиріжки з шугалем», що демонструвалася в нашому навчальному закладі протягом трьох днів. І, мабуть, найактивнішими і найвразливішими з усіх глядачів виявились особливі гості – автор новел та її діти.

Ролі у виставі були розподілені по новелах: Віталій Бойко (Він, Фотограф), Ірина Бевсюк (Вона), Катерина Нікішкіна і Марія Мазовіта (Мати), Андрій Колісник (Чоловік), Іванна Свитка (Акушерка) з новели «Фотограф»; Назар Прокопів і Денис Скоропляс (Автор, Васько), Валентина Назар, Олена Чорнобай і Вікторія Бершеда (Оленка), Ірина Кулик, Іванна Свитка (Вона) – з новели «Їнтар»; Олена Чорнобай, Марія Мазовіта (Свєтка), Андрій Колесник (Автор, Поранений) – з новели «Свєтка». Та найбільша кількість акторів були задіяні в інсценізації новели «Пиріжки з шугалем»: маленька школярка Кременецької ЗОШ № 2 Олександра Чернявська стала приємним і захоплюючим відкриттям у ролі Малої Бруськи; її старшими колегами-акторами були Вікторія Бершеда (Автор, Бруська доросла), Олександр Ковень (Мимо, Глухонімий), Андрій Колесник (П’яний Чорт), Тетяна Кара й Олена Чорнобай (Хвойда, Тьотя Іра), Ірина Кулик (Пані, Бабуся), Катерина Нікішкіна (Бібліотекарша), Іванна Свитка (Торгівка, Тітка Василина), Назар Прокопів (Дядько), Віталій Бойко і Денис Скоропляс (Артем).

На виставі були присутні викладачі, студенти академії та коледжу, а також активні кременчани, що не пропускають жодної прем’єри у постановці театру «Пілігрим». Щирі емоції від майстерної гри наших акторів виливалися неприхованими слізьми і бурхливими аплодисментами. Сама письменниця від захоплення та хвилювання не могла говорити, тому що це була не просто перша і досить вдала та глибоко прониклива інсценізація її творів: завдяки творчій наполегливості вимогливого режисера, багаторічного керівника «Пілігриму» Василя Скоропляса ці чудові новели отримали друге життя, потужне енергетичне наповнення у драматичній якості і, як наслідок, – позитивну оцінку народної артистки України Ади Роговцевої і благословення на продовження.

Режисери вистави – Олександр Ковень і Марія Мазовіта; костюми готували Любов Ліханова і Валентина Мигорович; за декорації відповідали Тетяна Семисюк, Павло Чуловський, Валерій Швець, Микола Кошак, Степан Пенцак, Ярослав Мацишин, а за звук і світло – Олександр Ковень, Роман Харакмбура і Марія Мазовіта.

Постановка вистави відбулась за сприяння ректора академії, професора Афанасія Ломаковича, проректорів Миколи Сиротюка й Андрія Соляника, директора педагогічного коледжу Оксани Камінської та представників місцевого магазину товарів для дому «Ідея».

 
Анонси
Галерея
galery
galerygalery
На даний момент 663 гостей на сайті