Пошук

ПРОГРЕСИЛЬНІ – ЦЕ АКТИВНІ ТА СИЛЬНІ

З метою координації зусиль творчої категорії викладачів вищих закладів освіти в пошуку та здійсненні прогресивних змін у національній вищій школі представники освітянського сектора інтелектуальної еліти України об’єднались у громадську організацію «Прогресильні», яка плідно співпрацює з аналогічними міжнародними інституціями. Нещодавно цією організацією проведено інноваційний захід  – інтенсив «Викладачі в дії», у якому брали участь майже три десятки викладачів нової генерації із провідних ВЗО України. Нашу академію на цьому престижному науковому форумі представляла доктор історичних наук, професор кафедри української філології та суспільних дисциплін Ірина Скакальська. Учасники інтенсивну обговорювали конкретні кроки модернізації науково-дослідницької та освітянської роботи у секторі підготовки фахівців для всіх сфер суспільного життя. Насамперед, наголошували вони, необхідно розпочинати із себе, думати над тим, що можна зробити власними силами для підвищення соціального статусу викладача. Інтелектуальні зусилля були спрямовані на пошук нових форматів роботи, дієвих інструментів змін і ефективної методики їх безпосереднього практичного застосування.

Інтенсив «Викладачі в дії» працював упродовж трьох днів у форматах «Живої бібліотеки», теоретичних і практичних кейсів, майстер-класів, енерджайзерів та інших сучасних форм творчого дослідження проблем різного характеру та змісту: від наукових до побутових, тобто всіх, які мають стосунок до статусу, стану і прав викладачів ЗВО у соціальному, правовому та професійно-трудовому аспектах. Сукупно ця проблематика об’єднана новітнім терміном «адвокація прав викладачів». Зауважимо, що цей термін новітній за формулюванням, але традиційний за змістом, бо забезпечення сукупності прав суб’єктів науково-педагогічного процесу завжди було актуальною проблемою як для науково-освітньої сфери, так і для держави в цілому.

Учасники інтенсиву вчилися формувати стратегію, розробляти план і підбирати команду для практичного втілення програми певного напряму професійної діяльності. У цьому їм допомагали майстер-класи провідних бізнес-тренерів. Вони дізналися про особливості формування успішних громадських організацій та об’єднань з метою використання їх досвіду у своїй організаційній діяльності. Цікаво було почути про статистичну «родзинку» успіху й ефекту підготовки та проведення будь-якої акції чи кампанії: в усіх організаційних заходах на теоретичну підготовку має припадати 40 % затрачених зусиль, а на практичну – не менше 60 %.

Програма інтенсиву «Викладачі в дії» включала дискусію «Чим живе сучасний викладач?», яка проходила у дружній атмосфері неформального спілкування й оберталася в основному навколо питань активізації викладачів ЗВО в суспільному житті, в тому числі у професійній сфері, в соціальних мережах, участі у громадській діяльності тощо. Окреме теоретичне заняття стосувалося захисту прав викладачів. «Організація адвокаційної кампанії: команда, планування, інструменти» – таку тему запропонувала кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології Київського університету ім. Бориса Грінченка, фахівець із соціально-психологічного тренінгу Неля Лебідь. Проблемі адвокації були приурочені теоретичні виступи адвоката, викладача-правознавця, аналітика з правозастосування  в трудовому, господарському та медичному секторах права Вікторії Поліщук-Мінаєвої («Адвокація. Як вплинути на прийняття рішень») і кандидата юридичних наук, доцента кафедри інтелектуальної власності КНУ ім. Тараса Шевченка Анни Огнив’юк («Інструменти адвокаційних кампаній»). Майстер-клас «Мистецтво ведення переговорів» презентував викладач бізнес-школи «МІМ – Київ», кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та економіки Міжнародної академії психології, бізнес-тренер Олександр Сударкін.

Організатори інтенсиву провели низку цікавих практичних робіт: визначення цілей і формату адвокаційних заходів, практичне завдання з організації знайомства та спілкування з діловими партнерами, засідання з пошуку цільової аудиторії для проведення конкретних заходів, організація роботи «Живої бібліотеки», методика і формат роботи в цільових групах, розробка планів і проведення кампаній адвокаційного характеру.

З учасниками інтенсиву працювали відомі в Україні досвідчені тренери й організатори у сфері політико-управлінської, соціально-економічної та громадської діяльності. Серед них – співорганізатор платформи «Прогресильні», економіст-управлінець, колишній працівник Апарату Верховної Ради України, Посольства України в РФ, НАБУ, а нині – Міжнародної організації з міграції Катерина Задоєнко; співорганізатор платформи «Прогресильні», колишній працівник ДУС при Президентові України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, випускник Дипломатичної академії при МЗС України, Ужгородського НУ і Київської духовної академії, фахівець з економіки, міжнародних відносин, державного управління та релігієзнавства Ігор Ільтьо; координатор платформи «Прогресильні», кандидат політичних наук, керівник Парламентського освітнього центру Верховної Ради України Марина Терещук; активістка платформи «Прогресильні», кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту, адміністрування та готельно-ресторанної справи Хмельницького НУ, тренер компетентісного центру освітнього менеджменту та міжнародних освітніх програм цього ж університету Галина Соколюк; доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту Київського політехнічного інституту ім. І.Сікорського  Олександра Ляшенко; кандидат педагогічних наук, науковець Черкаського НУ ім. Богдана Хмельницького, медіатор і тренер ГО «Ла Страда Україна» Марина Матвійчук; кандидат богослов’я, доцент Київської духовної семінарії Олег Надь; професор Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України Антон Мельников.

У загальному підсумку, участь у роботі інтенсиву «Викладачі в дії», організованого громадською платформою «Прогресильні», не тільки поглибила теоретичні знання з організації діяльності структур закладів вищої освіти, а й дала змогу ознайомитися з інноваційними формами роботи науково-педагогічних працівників освітянської сфери нашої держави.

 
Анонси
Галерея
9
99
На даний момент 697 гостей на сайті