Пошук

ШВР: ЗУСТРІЧ ХХІ

Відбулась ХХІ зустріч Міжнародного інтеграційного проекту для студентів, магістрантів та аспірантів «Школа відкритого розуму». Цього разу юні інтелектуали зустрілися в Кам’янець-Подільському НУ ім. Івана Огієнка. Темою їхніх дискусій стали «Вітальні цінності сучасної людини». З огляду на тематику засідань ШВР вони проходили під патронатом Міжнародної комісії з прав людини. На дискусійну трибуну виходили юні наковці університету-господаря, Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка, НУ «Острозька академія», Київського національного лінгвістичного університету, Харківського національного економічного університету ім. С.Кузнеця та нашої академії. Польську сторону представляли студенти і магістранти Університету Яна Кохановського в Кельцах, Варшавського та Остравського університетів.

Засідання ШВР розпочались методологічними майстер-класами, які підготували доцент Кам’янець-Подільського НУ ім. Івана Огієнка Сергій Волковинський («Які цінності є необхідними для визначення смислу життя?») та його колега Олександр Волковинський («Актуальність «Ареопагітики» Дж.Мільтона у контексті діяльності сучасних мас-медіа»), професори Університету Яна Кохановськеого в Кельцах Олег Лєщак («Вітальні цінності у функціонально прагматичному і культурно-цивілізаційному вимірах») та Ришард Стефанські («Про зворотну сторону людської істоти»), а також професор Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка Оксана Лабащук («Вітальні цінності у сміховій та карнавальній культурах»).

На пленарному засіданні студент Остравського університету Дмитро Карпенко вів розмову про мовний і культурний аспекти загальних ознак вітальності людини і тварини, його співвітчизник з Університету Яна Кохановського Патрек Яржбек – про вплив геополітичної експансії на добробут мешканців Європи й Африки. Студентка Кам’янець-Подільського НУ ім. Івана Огієнка Марія Коваленко запропонувала дискусію на тему впливу вітальних цінностей на сприйняття людиною часу, а наша Аліна Демчук «спровокувала» полілог психоаналітичного спрямування «Психосоматика захворювань: «Тіло як маріонетка»».

Група учасників зустрічі досліджувала «Вітальні цінності у суспільно-політичному житті та культурі». Українські науковці аналізували матеріальні основи впевненості людини у собі (харків’янка Юлія Шевчук), а також самоідентифікацію людини через інтерпретацію історії (Максим Сльозкін), християнські цінності у системі загальних вітальних цінностей (Аліна Недветська), зв’язок емоцій та математики (Юрій Яценюк), повага у стосунках між людьми (Юлія Бойко) – усі з Кам’янця-Подільського. Польська наукова зміна з м. Кельце цікавилась питаннями права в охороні життя і здоров’я людини (Томаш Васек), біологічним та соціальними аспектами особистих стосунків (Марія Качор, Катерина Загребельна), зв’язком емоцій із життєвими потребами людини (Пйотр Чайковскі), вольовими аспектами вітальних функцій людини (Ярослав Чарнота).

Диспутанти виясняли і «Вітальні прояви у дискурсах різного типу». Студентка НУ «Острозька академія» Лілія Померлюк побачила такі прояви в реалізації прихованого впливу на людей, Діана Грушанська з Кам’янця-Подільського – у впливі мови ворожнечі на вітальні цінності людини, Аріна Сидоркіна  з Київського лінгвістичного університету – у впливі на свідомість людини сучасного медіа-дискурсу. Польські студенти з Університету Яна Кохановського звернули увагу на підтексти і заборони у спілкуванні (Александра Жебровська), апелювали до вітальних цінностей у журналістиці (Катаржина Островська), до життєвих цінностей у міжнародному спілкуванні (Юстина Єджиковська).


Третій тематичний напрям засідання ШВР – «Вітальні цінності у художній літературі». Наші юні аналітики Ольга Габрик і Оксана Грогуль поділилися зі своїми українськими і польськими колегами результатами власних пошуків «шляху до смерті» у романі С.Кінга «Зелена миля», а Назарій Прокопів і Андрій Колесник демонстрували власне бачення віталізму в романі Уласа Самчука «Темнота». Студентка ТНПУ ім. Володимира Гнатюка Софія Чернявська говорила про безпеку та соціальну комунікацію як базові вітальні цінності. Польські дослідниці Марта Лабащук із Варшави, Кароліна Бугайська і Катаржина Стефанська із Кельце висвітлювали прояви віталізму в текстах сучасних англомовних пісень, в російській поезії, у творчості окремих майстрів пера.

Учасникам ХХІ зустрічі Міжнародного інтеграційного проекту для студентів, магістрантів та аспірантів «Школа відкритого розуму» презентовано десятий том наукового журналу ШВР за темою «Постправда в інформаційному суспільстві». Видання тому здійснене зусиллями Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка, Кам’янець-Подільського НУ ім. Івана Огієнка, нашої академії та Університету Яна Кохановського в Кельцах. У складі науково-редакційної ради журналу – кандидат філологічних наук, доцент нашої академії Олена Пасічник. У виданні молоді науковці ЗВО України, Польщі, Росії та Чехії презентують результати колективного інтердисциплінарного дослідження проблем людського спілкування в умовах формування інформаційного суспільства. Серед юних авторів журналу – наші Аліна Сиротюк з темою «Інформаційна війна як складова гібридної війни Росії проти України», Олександра Кульчинська («Вплив парасоціальних стосунків молоді на формування самоідентичності»), Аліна Демчук («Автобіографізм у творчості Галини Гордасевич»), Андрій Колісник і Назар Прокопів («Образ Іншого у прозі Уласа Самчука»). Всі наші автори – майбутні вчителі англійської філології. Їхньою підготовкою до творчої співпраці з колегами різних країн у рамках «Школи відкритого розуму» керувала кандидат філологічних наук, доцент Олена Пасічник.

 
Анонси
Галерея
36
3636
На даний момент 637 гостей на сайті