Пошук

ТРАДИЦІЯ, ЩО ЗАВЖДИ З НАМИ

Зльоти Європейської родини шкіл ім. Юліуша Словацького у Кременці – родинному місті великого польського поета – стали невід’ємним атрибутом культурно-мистецького життя нашого навчального закладу, бо фізичним і духовним простором і серцевиною здійснення заходів Зльоту була і залишається саме Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка. Не став винятком і вересень нинішнього року: ми радо  приймали гостей із Польщі, Чехії та Литви – учасників ХХХІV Зльоту ЄРШ ім. Юліуша Словацького. Очолював делегацію ініціатор зустрічей, один із засновників і нинішній керівник цієї міжнародної молодіжної освітянської організації, відомий польський педагог і громадський діяч Анджей Круль. З ним прибули педагоги та учні гімназій і ліцеїв, що носять ім’я класика польської літератури, з Варшави, Вроцлава, Кельце, Хожува, Ярослава, Ченстохова, Отводска, Гродзіка Великопольського, Цешина та інших.

Прологом до відкриття Зльоту стала традиційна меса у польському костелі св.Станіслава, після якої відбулось покладання квітів на могилу матері поета Саломеї Словацької-Бекю, до пам’ятників Тарасові Шевченку і Тадеушеві Чацькому та до пам’ятного каменя на місці родинної садиби Словацьких, де 210 років тому народився майбутній польський поет світової слави. Гості відвідали Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького в Кременці.

Урочисте відкриття ХХХІV Зльоту ЄРШ ім. Юліуша Словацького відбулося в Залі  Гуго Коллонтая нашої академії і проходило під знаком ювілею польського поета в атмосфері дружби і взаєморозуміння науковців, громадських активістів, представників студентської та учнівської молоді наших країн. До присутніх звернулися з української сторони від імені ректорату академії професор Валентина Бенера, а з польської – очільник делегації ЄРШ ім. Юліуша Словацького Анджей Круль.

До програми урочистого відкриття Зльоту увійшла спільна концертна програма, підготовлена самодіяльними митцями академії та нашими зарубіжними гостями. Своє сценічне мистецтво продемонстрували народний танцювальний колектив «Горлиця» (керівник Андрій Медецький), ансамбль сопілкарів (керівник Мар’яна Томашівська), тріо бандуристок у складі Ніни Божик, Ольги Дець і Богдани Щербатюк, солісти Ольга Пуцик, Ілона Данилюк, Олексій Боднар, Володимир Поцілуйко, декламатори Ірина Бевсюк, Ярослав Домбровський, Назар Прокопів, баяніст Павло Яловський.

Дует польських виконавців у складі Кароліни Ґонет (скрипка) та Катаржини Вигнанец (фортепіано) подарували присутнім знаменитий «Тестамент» Ю.Словацького, підхоплений усім залом. Вела програму Ірина Бевсюк, а Надія Даник виконувала функції перекладача.

Досить яскраво та цікаво пройшла презентація навчальних закладів, які входять до структури ЄРШ ім. Юліуша Словацького. Після короткого ознайомлення гості прикріплювали символи рідних міст на імпровізованій карті, і цим наочно показували географію знаходження своїх шкіл, представники яких у цей час перебували у нашому Кременці.

Спілкування наставників і вихованців навчальних закладів зарубіжжя і нашої академії продовжувалося  і поза «протоколом» урочистого відкриття Зльоту: під час огляду гостями навчально-матеріальної бази академії та коледжу, в ході якого виникали конкретні запитання з конкретних проблем, що вимагали конкретних відповідей. Наступним кроком екскурсії-ознайомлення з нашою альма-матер став похід до розарію Юліуша Словацького і до Кременецького ботанічного саду, заснованого більше двох століть тому.

Наступного дня господарі Зльоту запросили керівників делегацій на продуктивну бесіду за круглим столом, що пройшла у Музеї Ростислава Глувка, а молодіжне спілкування набуло формату «Діалогу двох культур молодих – 2019», що вилився у продуктивні дебати між польськими й українськими колегами, тобто між учнівською молоддю ЄРШ і студентами нашої академії та коледжу. Дебати проходили у читальній залі бібліотеки нашого ЗВО, мали різноплановий характер, не були обмежені змістовою тематикою та відзначилися демократичною формою проведення. Представниками нашого студентства були майбутні вчителі іноземних мов Оксана Грогуль, Аліна Демчук, Катерина Гомон, Софія Паринюк, які навіть використали ретроматеріали з історії навчального закладу, у своїх дискусійних виступах зверталися до педагогічної творчості викладачів Волинського ліцею, засновника Волинської гімназії Тадеуша Чацького, до мистецького подвигу Бопре і Пічмана, а також висвітлювали актуальні питання про сутність, форми та завдання студентського самоврядування.

У відповідь Кароль Селіга з Варшави, Міхал Човек із Хожува, Марта Вонсковскі та Норберт Мазура із Вроцлава, Катаржина Вигнанец з Ярослава, Якуб Словячек із чеського Цешина розповіли про специфіку навчальної та виховної роботи, культурно-мистецьке життя в освітніх закладах ЄРШ, про організацію навчальної та позанавчальної діяльності учнівської молоді, про зв’язки ліцеїв і гімназій як в рамках ЄРШ, так і з іншими освітніми закладами Польщі та зарубіжжя. Наші студенти інформували своїх юних зарубіжних колег про своє студентське життя, насамперед про особливості оволодіння відповідними педагогічними спеціальностями, про вивчення іноземних мов і зокрема польської. Тут йшлося про можливості практичної підготовки майбутнього фахівця іноземної філології, які може забезпечити своїм студентам наша академія. Не залишилися поза увагою питання побуту та культурного дозвілля студентської молоді.

Цього ж дня Зала Гуго Коллонтая приймала учасників міжнародного фестивалю-конкурсу «У колі поезії Юліуша Словацького», що проходив у трьох номінаціях: «Поезія», «Поезія співана» і «Мала театральна форма». На цьому конкурсі були представлені номери кожної із десяти закордонних делегацій, а також учнів Тернопільської гімназії №4 ім. Юліуша Словацького.  Студенти нашої академії виступали у  першій номінації, де високе декламаторське мистецтво продемонстрували Ярослав Домбровський, Ірина Бевсюк, Ірина Кулик і Вікторія Беринда.

Програма Зльоту включала ще одне традиційне дійство – висадку троянд у розаріумі академії як символічний дар поету на місці його народження. Гості відвідали польську недільну школу у нашому місті, Товариство польської культури ім. Ю.Словацького, де подарували книги для бібліотеки школи і Товариства.

Наших гостей чекала широка культурна програма і за межами нашої академії: екскурсійні поїздки до Тернополя, Вишнівця, до Свято-Успенської Почаївської лаври, заходи в Літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького. А далі маршрут учасників Зльоту проліг до старовинного Львова з відвідинами його культурно-мистецьких закладів, де збереглися сліди польської культури.

Урочисте закриття Зльоту ЄРШ пройшло у нашій академії. Учасників привітав хор народного співу під керівництвом Ольги Пуцик відомою як в Польщі, так і в Україні піснею «Гей, соколи!» авторства випускника Волинського ліцею в Кременці Томаша Падури. Зі словами щирої подяки до присутніх звернувся ректор нашої академії, професор Афанасій Ломакович, який вручив Сертифікати за участь у цьому міжнародному молодіжному зібранні Анджею Крулю та опікунам учнівської молоді. Гості та господарі обмінялися символічними подарунками, а наші студенти залишили кожному зі своїх юних друзів сувеніри на згадку про перебування у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка. Особливо зворушливим було звернення керівника закордонної делегації Анджея Круля до професора Афанасія Ломаковича із врученням йому Почесної відзнаки «Золотий Юліуш». На завершення зустрічі знову прозвучав «Тестамент» у виконанні тріо польських ліцеїстів – і його знову дружно підхопив увесь зал на знак об’єднання молодих сердець навколо постаті польсько-українського поета.

ХХХІV Зліт Європейської родини шкіл ім. Юліуша Словацького наблизився до свого фіналу, відкриваючи шлях для наступного Зльоту, для нових зустрічей, концертів, конкурсів, дискусій – всього, чим багате життя студентської та учнівської молоді наших братніх народів.

 
Анонси
Галерея
foto 12
foto 12foto 12
На даний момент 464 гостей на сайті