Пошук

НАЙВИРАЗНІША З МОВ

Міжнародний день музики почали відзначати за рішенням ЮНЕСКО з 1975 року. Одним з ініціаторів  свята  був чи не найвизначніший   композитор  XX  століття   Дмитро   Шостакович. Цей день святкується щорічно у всьому світі великими концертними програмами з участю кращих артистів і художніх колективів, де звучать   твори, що  увійшли  до   скарбниці світової  музичної  культури.

Відомо, що з музикою людство знайоме з давніх часів. Про це свідчать збережені у печерах Африки наскальні малюнки давно зниклих племен, де змальовані люди з    музичними інструментами. Ми вже, на жаль, ніколи не зможемо почути їхньої музики,  проте точно знаємо, що вона прикрашала життя тогочасних мешканців, змушувала їх    радіти  чи  засмучуватися. Бо музика володіє величезною силою. Це наша з вами душа, думка, сила. Вона веде нас до світу прекрасного, іноді спонукає нас до боротьби. Адже   це чи не єдине наше уявлення про досконалість, якою вона і є. Її мову розуміють усі, незалежно від національності та художніх уподобань. Вона бентежить наші душі, є засобом   емоційного і духовного зв'язку між людьми.

Дивовижно, але музичне мистецтво може мати справді чудотворний вплив на людину. Учені виявили цікаві факти щодо «немузичних» можливостей музики, яка інколи навіть має здатність замінити ліки. Так, в Японії та Китаї випускають диски з несподіваними  назвами: «Безсоння», «Серце», «Легені» тощо… Від кожної хвороби – свій «музичний   рецепт». Найкращим звуковим «лікарем» визнано музику В.А.Моцарта, що налаштовує організм на здорову хвилю, знімає втому, заспокоює.

Що стосується неповторної магії українських народних пісень, то вони надихали на творчість композиторів різних країн і часів. Для прикладу, всесвітньовідомий німецький композитор Людвиг ван Бетховен неодноразово використовував у своїй творчості українські   національні мотиви. Серед його творів – варіації на тему української народної пісні   «Їхав козак за Дунай».

Про ці та інші цікаві факти, що мають стосунок до цього дивовижного мистецтва, йшлося на мистецькому заході у Концертні залі Гуго Коллонтая нашої академії, який підготували і провели другокурсники педагогічного коледжу – майбутні вчителі музичного мистецтва – разом зі своїм куратором Світланою Федюрою та з участю своїх молодших і старших колег.

Тематична інформація, озвучена ведучими Андріаною Москалюк, Ілоною Михальчук та їхніми «помічниками-нотками», доповнювалась пісенними виступами першокурсників («Віночок»),  дуету у складі Христини Ямнич та Артура Зорича («Квіти у волоссі»), солісток Анни-Марії Данильченко («Моє сонце»), Софії Коваль («Холодно»), Діани Лабунець («Твоя війна»), Дарії Сульжик («Тільки тебе»), а також «Циганським танцем» і гумористичною сценкою «Параска і Палажка».

У переддень Дня працівників освіти юні вихованці привітали зі святом своїх наставників, які вчать їх відчувати красу музичних творів, виконувати їх і знаходити власну дорогу до дивовижного світу музики. Тому завершальним акордом свята стала пісня у виконанні студентів 21-Мк групи «Надія є!», якою вони дійсно закликали присутніх творити, любити, слухати, дарувати музику і ніколи не втрачати надії на краще.

 
Анонси
Галерея
Андріївські вечорниці
Андріївські вечорниціАндріївські вечорниці
На даний момент 647 гостей на сайті