Пошук
Головне меню

ПОСВЯТА В ІСТОРИКИ

Справжнє свято організували викладачі та студенти спеціальності «Історія» для своїх молодших колег-першокурсників в урочистий день відзначення 200-річчя славного попередника нашої академії – Волинського ліцею в Кременці.

Всі заходи проходили як поетапна екскурсія цікавими історичними місцями. Так, перший етап стартував біля пам’ятника Тадеушеві Чацькому – засновникові 200-літнього навчального закладу, або Волинських Афін, як його іще з гордістю називали у ці далекі часи. Тут юне поповнення істориків послухало коротку інформацію про Т.Чацького – яскраву і неординарну особистість тогочасного освітнього життя, а також прийняли вітання від новообраного студентського ректора Ігоря Шматька та музично-пісенний дарунок від студентів ІІ курсу спеціальності «Музичне виховання».

Другий етап розпочався у Кременецькому краєзнавчому музеї із вітальних слів начальника відділу культури і туризму Кременецької міської ради Ганни Бобровської та директора музею Андрія Левчука. Далі дійство набуло захоплюючою інсценізованої форми у залах музею з участю студентів-істориків ІІ і ІІІ курсів. У залі природи Богдана Молінська проаналізувала природно-географічне середовище Кременеччини як історичне джерело, Юлія Кононьчук – речові, неписемні, археологічні джерела, які доносять  історичну інформацію про минуле краю; Володимир Герасимов зацікавив першою літописною згадкою про Кременець, розповіддю про нашестя Батия та славну оборону замку в 1241 році; Марія Остапчук в образі королеви Бони висвітлила фрагменти непростого періоду панування цієї польської королеви у 1536 – 11556 роках; Владислав Додь у ролі козацького гетьмана завершив цикл розповідей біля діорами «Взяття Кременецького замку козаками у 1648 році».

У залі етнографії гості спостерігали яскраву сценку з життя давніх українців: Валентина Лясковська грала колискову на сопілці, а Ганна Ткачук колихала «дитину» у лозяній колисці і вела мову про українську хату та побут місцевого населення у давнину.

Тематика мелодії сопілкарки змінилася на патріотичну – і винуватці дійства підійшли до експозицій «Українська національно-демократична революція та її особливості в краї (1917 – 1921 рр.)» і «Кремнеччина у міжвоєнні роки (1921 – 1939)», яким дав оцінку Олександр Повар. Іван Джиджора в образі українського повстанця поділився інформацією про події Другої світової війни та повстанського руху на Кременеччині. Болісну тему про Революцію Гідності та військову боротьбу на Сході України за суверенність нашої Вітчизни, про участь студентів академії та кременчан у цих подіях підняв Юрій Пайкош в образі воїна АТО.

Катерина Гуцало в українському національному вбранні у залі Тараса Шевченка пройшлася кременецькими і почаївськими стежками Великого Кобзаря, де він перебував у у 1846 році і цим самим завершила другий етап екскурсії.

Своєрідною кульмінацією дійства став його третій етап, що пройшов у Виставковій залі музею. Тут відбулась безпосередня церемонія урочистої посвяти з участю богині Афіни Паллади та музи – покровительки історії Кліо, котрі організували для першокурсників інтелектуально-дотепні іспити на історичну тематику. Після успішного іспиту кожному студентові напророчили велике майбутнє, вручили пам’ятний пергамент з печаткою – і всі дружно виконали «Гімн істориків» як повноцінні члени родини істориків.

Свіже поповнення спеціальності «Історія» щиро привітали їхні наставники, доктор історичних наук Ірина Скакальська, кандидати історичних наук Олександр Соловей і  Галина Сеньківська, кандидат філософських наук Олена Мороз. Студенти отримали на пам’ять символічні подарунки.

У сценках із життя королеви Бони брали участь Марія Остапчук, Назар Багнюк, Юрій Козярик, Ольга Ониськів, Юлія Хомук, Юлія Кононьчук та інші.

Завершилися урочистості смачною студентською кавою та піснями під гітару.


 
Анонси
Галерея
Хелловін
ХелловінХелловін
На даний момент 681 гостей на сайті