Пошук

ТЕХНОЛОГІЯ – ДИСЦИПЛІНА «ОЛІМПІЙСЬКА»

На базі спеціальності «Технологічна освіта» нашої академії пройшов ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання 2019 – 2020 навчального року серед учнів загальноосвітніх шкіл м. Кременця. До оргкомітету олімпіади, очолюваного завідувачем методичного кабінету відділу освіти Кременецької міської ради Людмилою Якимович, увійшли вчителі трудового навчання ЗОШ міста. З ними співпрацювали наші фахівці: доктор педагогічних наук, декан гуманітарно-технологічного факультету, доцент Микола Курач і кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики трудового навчання Степан Шабага.

Конкретну організаційно-методичну роботу з підготовки та проведення міського етапу олімпіади наші науковці здійснювали спільно з методистами міськвідділу освіти Василем Шевчуком і Світланою Міщук. Підведення підсумків технологічного суперництва школярів проводило журі у складі вчителів трудового навчання (технічної праці) Ігоря Кондеуса (ЗОШ № 5), Володимира Ковальчука (гімназія № 3), Андрія Каленіка (ЗОШ № 4), Валерія Назарчука (ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич), а також учителів трудового навчання (обслуговуючої праці) Руслани Назарчук (гімназія № 3) і Тетяни Фількевич (ЗОШ № 4). Нашу академію у суддівській команді представляли викладачі педагогічного коледжу Олександра Мушак і Віталій Писаренок. Олімпіада проходила згідно з Умовами, розробленими Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

На олімпійську технологічну «арену» вийшли 37 учнів 8-их, 9-их та 11-их класів міських шкіл, з яких 20 змагалися в номінації «Технічна праця» і 17 – у номінації «Обслуговуюча праця». Теоретичний тур олімпіади включав вирішення компетентісної задачі за матеріалом навчальної програми з трудового навчання, на яку виділялося 20 хвилин робочого часу, і підготовку пояснювальної записки до творчого проекту запропонованого виробу з бюджетом часу 40 хвилин. Практичний тур передбачав виконання комплексної роботи за створеним графічним зображенням виробу відповідно до запропонованих матеріалів. Бюджет часу на виконання цього завдання складав 180 хвилин. Теоретичний тур давав учасникам максимум 30, а практичний – 70 балів.

В оцінюванні виконаних завдань враховувалися креативність і творчість підходу до їх вирішення, оригінальність, обґрунтованість і чіткість аргументації розробленої конструкції виробу, якість виконання графічних завдань, змістовність, правильність і доцільність технологічних етапів виготовлення виробу, повнота і конкретність формулювання висновку. Зверталась увага і на функціональність виробу та зручність у його використанні, естетичну цінність, кількість та якість оздоблювальних елементів на ньому. Важливе значення мали навики учнів у володінні техніками обробки матеріалів, у забезпеченні оригінальності виробу та новизна у вирішенні технологічних завдань. Учасникам олімпіади були надані всі необхідні матеріали й інструменти для здійснення передбачених технологічних операцій.

За рішенням журі, серед восьмикласників, як наймолодших учасників олімпіади, у номінації «Технічна праця» переможцями стали Денис Постолянський (ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич) – І місце; Андрій Полухін (гімназія № 3) – ІІ місце і Максим Борговський (гімназія № 3) – ІІІ місце. Серед восьмикласниць у номінації «Обслуговуюча праця» перемогла Олександра Коноваленко (гімназія № 3), на другому місці – Вікторія Голуб (ЗОШ № 4) і третє місце – за Анною Борейко (ЗОШ № 4).

Номінація «Технічна праця» серед дев’ятикласників принесла перемогу учневі гімназії № 3 Назарію Собчуку; на другому місці – Серафим Вознюк (ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич), на третьому – Назарій Сільвеструк (гімназія № 3). Найкращий результат у номінації «Обслуговуюча праця» серед дев’ятикласниць показала Діана Боярчук (ЗОШ № 4) – І місце; всього на 2 бали відстала від неї Аніна Струмінська (гімназія № 3) – ІІ місце, а на третьому – Вероніка Вірстюк (ЗОШ № 4).

Серед випускників-одинадцятикласників у номінації «Технічна праця» впевнену перемогу здобув Ян Дроздов (ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич) Він на 14 балів випередив Валентина Нестерука із ЗОШ № 4, в якого ІІ місце; на третьому – Роман Вознюк (ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич) і Назар Вербицький (ЗОШ № 5). Гостре суперництво склалося в номінації «Обслуговуюча праця» між 11-класницями ЗОШ № 4 і ЗОШ № 5. Журі довелося долю призових місць вирішувати непросто. Перше місце присудили Євангеліні Путькалець (ЗОШ № 4), а другу та третю сходинки п’єдесталу пошани зійшли по дві учениці: Богдана Кащук (ЗОШ № 4) і Юлія Воюк (ЗОШ № 5) – ІІ місце; Юлія Фількевич (ЗОШ № 4) та Олена Гладун (ЗОШ № 5) – ІІІ місце.

Абсолютною переможницею ІІ етапу Олімпіади з трудового навчання в номінації «Обслуговуюча праця» в неофіційному заліку стала Євангеліна Путькалець, яка набрала 99 балів зі 100 можливих; «срібло» – у Діани Боярчук (98 балів), а «бронза» – в Олександри Коноваленко (97 балів). Кількісні показники в учасників цієї олімпіади в номінації «Технічна праця» – скромніші: переможець Назарій Собчук набрав 91 бал, друге місце – за Серафимом Вознюком (80 балів), третє – в Назарія Сильвеструка (76 балів).

Серед шкіл найкращі результати виявилися в учнів ЗОШ № 4: вони здобули 8 призових місць. Серед представників Кременецької гімназії № 3 – шість призерів, а учні ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич вибороли для своєї школи 5 переможних позицій.

У неофіційному особистому заліку серед педагогів лідирує вчителька трудового навчання ЗОШ № 4 Тетяна Фількевич, яка підготувала 7 призерів олімпіади; у вчителя ЗОШ № 1 ім. Галини Гордасевич Валерія Назарчука – 5, а в наставника трудової команди гімназії № 3 Володимира Ковальчука – 4 переможці.

Однак статистика – справа формальна, а тому і другорядна. Основне значення Олімпіади – в духові інтелектуального та професійного змагальництва, у можливостях, які вона надає школярам для розкриття особистих талантів, застосування знань, умінь і навичок виявити і випробувати себе у режимі творчого суперництва.

_

 
Анонси
Галерея
Їдальня2
Їдальня2Їдальня2
На даний момент 474 гостей на сайті