Пошук

ІННОВАЦІЙНА ФІЗКУЛЬТУРА – ДЛЯ ДІТЕЙ

На базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка відбувся семінар-практикум «Інноваційні методичні підходи у фізичному розвитку та оздоровленні дошкільників за оновленою програмою «Казкова фізкультура» з участю професора кафедри прикладної психології та логопедії факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Бердянського державного педагогічного університету, доктора педагогічних наук, доцента Миколи Єфименка.

Коротко про нашого гостя: захистив кандидатську дисертацію «Особливості рухових порушень у дошкільників з церебральним паралічем, і шляхи їхньої корекції засобами фізичного виховання» (1987) і докторську дисертацію «Основи корекційно спрямованого фізичного виховання дітей з порушеннями опорно-рухового апарату» (2014). З 1990 року керував Центром реабілітації руху (ЦРР) в Одесі, на базі дошкільної установи № 258 «Золота рибка». Разом зі співробітниками працювали над руховою реабілітацією дітей з церебральним паралічем. Сьогодні Центр має безліч суспільних філій у різних містах України й Росії. Протягом 35 років займається розробкою й впровадженням власної унікальної педагогічної системи «Театр фізичного виховання й оздоровлення дітей у нормі та при патології”, що принципово відрізняється від традиційних програм.

Серед сфер наукових інтересів Миколи єфименка – теорія й практика фізичної реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я; інклюзивний фізичний розвиток дітей з обмеженими можливостями здоров’я; психосоматика та еволюційна тілесна психопластика в корекції психофізичного розвитку дітей і дорослих; моторно-вісцеральна гімнастика «ЖИВА» у фізичному розвитку дітей і дорослих; педагогічна хірографія в діагностиці особливостей психофізичного розвитку дітей і дорослих; «Зодіакальна» фізкультура; ерготерапія (трудотерапія) у фізичному розвитку та руховій реабілітації дітей; можливості фізичного виховання дошкільників у плані їхнього мовного розвитку; домашнє (сімейне) фізичне виховання немовлят та дітей раннього віку; казкова фізкультура в дитячому садку; театралізовані уроки фізкультури в початковій школі.

Він є автором 17 книг, 6 державних програм, більше 35 методичних розробок, а також багатьох статей з різних аспектів діагностики фізичного розвитку дітей, профілактики та корекції наявних у них рухових порушень, інноваційного підходу до фізичного виховання, спортивного тренування, ЛФК і реабілітації рухом дітей і дорослих.

Загальний обсяг семінару складав 8 академічних годин теорії, методики і практики. На ньому були присутні викладачі кафедри теорії та методики дошкільної та початкової освіти, вихователі Кременечини, студенти тощо. Семінар-практикум розпочався із теорії, а завершився демонстрацією дорослого театралізованого балету «Бона», учасниками якого були студенти 22-ДО групи академії та студенти педагогічного коледжу. Керував театралізованим дійством М. М. Єфименко. Балет проводився під музику, розпочався вправою «Відпочинок (леження, рефлексія) на матах», а завершився вправою «Зустріч із сонцем».

Семінар-практикум був дуже цікавим та значно розширив знання студентів з теорії та методики фізичного виховання.

 
Анонси
Галерея
9
99
На даний момент 488 гостей на сайті