Пошук

НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА: ЛОКАЛЬНИЙ ФОРМАТ

Навчальними планами спеціальностей «Біологія» та «Екологія» для студентів першого, другого і третього курсів нашої академії передбачено проходження навчально-польових практик. Першокурсники проходили таку практику з ботаніки за тематикою «Морфологія рослин» та із зоології за модулем «Безхребетні тварини». Другокурсники цієї ж спеціальності освоювали практичний матеріал із «Систематики рослин» (курс «Ботаніка») та за темою «Хребетні тварини» (курс «Зоологія»).

Змістовно насиченою була навчальна загально-екологічна практика першокурсників спеціальності «Екологія»: вони практично закріплювали теоретичні знання, здобуті при вивченні трьох змістових модулів з ботаніки, зоології та екології. Другокурсники-екологи проходили навчальну ландшафтно-екологічну практику, а студенти третього курсу цієї ж спеціальності – навчальну практику зі збереження біорізноманіття.

Керівництво практичним навчанням майбутніх учителів природничих дисциплін здійснювали науково-педагогічні працівники кафедри біології, екології та методики їх викладання, кандидати біологічних наук, доценти Ольга Дух, Неля Цицюра, Оксана Галаган, кандидат історичних наук, старший викладач Ольга Кратко й асистенти Антоніна Гура та Ірина Довганюк.

Навчальна практика студентів природничо-наукових спеціальностей, організована профільною кафедрою, мала локальний формат: вона проходила на базі Національного природного парку «Кременецькі гори» та Кременецького ботанічного саду. Офіційною основою для співпраці наших науковців із фахівцями згаданих природоохоронних установ  стали угоди з ними щодо організації та проведення практики наших студентів на території Національного парку та Ботанічного саду.

У підсумку, під час виконання програми навчальної практики студенти спеціальностей «Біологія» та «Екологія» ознайомились із еколого-туристичним потенціалом Кременеччини, конкретно освоїли еколого-туристичні маршрути «Стежками древнього Кременця» та «До Скель Словацького». Вони, зокрема, оглянули і детально охарактеризували розташовані на північно-західній околиці Кременця Скелі Словацького – геоморфологічне утворення, геологічну пам’ятку природи місцевого значення. Цікавим було вивчення джерела «Корито» – гідрологічної пам’ятки природи регіонального значення, що знаходиться в м. Кременці, в урочищі «Звіринець» на вулиці Сичівка. Особливий інтерес студентів викликали каменоломні, створення яких розпочалось руками людини понад 500 років тому і які на сьогодні є не лише оригінальним туристичним об’єктом, а й зимовим захистком ряду рукокрилих (кажанів). Під час практичного ознайомлення з каменоломнями студенти і викладачі із власної ініціативи здійснили прибирання кам’яних лабіринтів від наслідків відвідин численних туристичних груп.

Студенти отримали практичне підтвердження набутих теоретичних знань і вкотре переконались у неповторній красі та широких рекреаційних можливостях природних ресурсів Кременеччини.

 
Анонси
Галерея
Вид на історичний корпус академії
Вид на історичний корпус академіїВид на історичний корпус академії
На даний момент 497 гостей на сайті