Пошук
Головне меню

ЗАПРОШУЄ «ДЕСЯТИЙ ЛЕГІОН»

З ініціативи студентів ІІІ курсу спеціальності «Історія» та під наставництвом науково-педагогічних працівників кафедри історії та методики її викладання в академії створено студентський історичний клуб «Десятий легіон». Ініціаторами Клубу розроблено його примірний Статут і Програму діяльності на поточний навчальний рік. Статутом Клубу передбачено, що організаційно-методичну допомогу та консультативну підтримку у реалізації запланованих заходів члени Клубу отримують від науковців профільної кафедри.

Згідно зі Статутом безпосереднє керівництво Клубом здійснює Сенат у складі п’яти чоловік на чолі з Консулом. Організаційна структура Клубу відповідає тематичним напрямкам його роботи. За таким принципом Клуб поділяється на чотири секції, названі легіонами: легіон політології, легіон історії України, легіон всесвітньої історії та легіон краєзнавства. Кожен легіон очолюється легатом, якому допомагає центуріон у статусі повноправного заступника. Кількість членів легіону обмежена – не більше 25 чоловік. Статутом Клубу передбачена посада Цензора, як відповідального за висвітлення у мережі Інтернет і в друкованих ЗМІ проведених легіонерами заходів.

Історичний клуб, за задумом його ініціаторів, є відкритою організацією, членом якої може стати кожен студент Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка незалежно від спеціальності чи факультету навчання. До прав членів Клубу належить можливість бути учасником його засідань, брати участь у підготовці і проведенні всіх заходів, передбачених Програмою діяльності Клубу чи поточним планом роботи. «Штабквартирою» Клубу визначено ауд. № 36, де відбуватимуться його засідання та проходитиме робота легіонів (секцій). Передбачено, що пасивне відношення члена Клубу до виконання своїх обов’язків означатиме позбавлення його членства у Клубі.

Статутом визначено умови вступу до історичного Клубу. Організатори вважають, що для цього насамперед треба бути активною особистістю. Наступна риса має фаховий акцент: студент-претендент на членство у Клубі повинен цікавитись національною історією у контексті світового історичного процесу, а на тлі національної історії – бачити особливості та проблеми історії регіональної та локальної. Член Клубу зобов’язаний брати активну участь в усіх робочих та урочистих заходах, запланованих Сенатом Клубу чи організованих на рівні його легіонів (секцій). Не обійшлось і без оригінальної вимоги: претендент на членство в Історичному клубі академії повинен скласти базовий тест на знання історії та розуміння визначальних національних і світових історичних процесів і подій.

Зроблено перші конкретні кроки в організаційному становленні Клубу. Головою Сенату, тобто Консулом Клубу рекомендовано третьокурсника спеціальності «Історія» Назара Багнюка. Визначені керівники – легати як очільники легіонів (секцій). Легіон «Всесвітньої історії» очолила однокурсниця Консула Марія Остапчук, титул центуріона отримав студент другого курсу Олександр Улянюк. Легатом легіону «Історія України» стала ще одна представниця ІІІ курсу – Юлія Хомук, яка взяла собі у помічники центуріона-першокурсника Олену Сороку. За третім курсом залишились і легіони «Політологія» з легатом Володимиром Герасимовим і центуріоном – другокурсником Дмитром Васильківим та легіон «Краєзнавства» (тут усі посади – за третьокурсниками: легат Ольга Ониськів, а центуріон – Катерина Гуцало).

Було розроблено і схвалено основні організаційні та масові заходи. На початку жовтня відбудуться перші засідання Клубу, буде оголошено набір у легіони, підведемо підсумки формування їх персонального складу. Відбудуться перші світоглядно-пізнавальні та культурно-виховні заходи: брейн-ринг для студентів спеціальності «Історія», інтелект-батл з історичної тематики, тематичне засідання Клубу із вшанування жертв Голодомору, засідання історичної кав’ярні у стилі 80-их років. Усе це – протягом першого семестру цього навчального року, а в другому – засідання Клубу на тему «Герої не вмирають» (до Дня Героїв Небесної Сотні), історична міні-конференція «Жіночі постаті в історії України», історична квест-гра «Студентські перегони» та конференц-стіл з нагоди Дня пам’яті та примирення. Також, зрозуміло, будуть проходити засідання Сенату Клубу з підведення підсумків роботи за певний період.

Студентський історичний клуб «Десятий легіон» розпочинає свою роботу. Відкриваємо його двері для тих студентів нашої альма-матер, які цікавляться минулим і кого тривожать проблеми національного сьогодення.

 
Анонси
Галерея
Їдальня
ЇдальняЇдальня
На даний момент 566 гостей на сайті