Пошук

ПІД ПОКРОВОМ БОГОРОДИЦІ

Щорічно 14 жовтня увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа. Шість разів у році наша церква урочисто відзначає свята на честь Діви Марії: 8 січня – Собор Пресвятої Богородиці; 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці; 28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці; 21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці; 14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці; 4 грудня – Введення в Храм Пресвятої Богородиці. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю закупницею і покровителькою. Багато церков побудовано на честь свята Покрови. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як День українського козацтва та День захисника Вітчизни.

Українська Повстанська Армія, яка постала в час II світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці. УПА героїчно і жертовно боролася за Самостійну і Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення. УПА воювала проти польських шовіністів Армії Крайової, проти гітлерівської Німеччини. Війна з московськими окупантами велась українськими повстанцями майже 10 років після завершення Другої світової війни. На жаль, не завершується вона і нині.

Саме про це у рамках святкування Покрови Пресвятої Богородиці та Дня захисника Вітчизни йшлося на зустрічі між студентами 41-Мк групи з їхнім груповим керівником Оленою Новик та гостем студентського виховного заходу, викладачем кафедри теорії і методики фізичного виховання, учасником бойових дій на Сході України, головним сержантом батареї, командиром гармати Олександром Ястремським.

У ході зустрічі майбутні вчителі музичного мистецтва здійснили короткий екскурс в історію шанованого в Україні свята, душевно і схвильовано читали поезії українських авторів про рідну землю. Ольга Дець і Сергій Доротюк виконали тематичні пісні «Біля тополі», «Солдате» і «Білі лебеді», і тим самим зворушили у душі захисника рідної землі спогади, що вилились у тривожно-болісну розповідь про будні військової служби, нелегке життя під ворожими обстрілами. За активну участь в бойових діях  в зоні АТО, особовому складу 55 окремої артилерійської бригади й особисто Олександру Ястремському оголосили подяку; за високі показники в бойовій підготовці, зразкову військову дисципліну, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вірність Військовій присязі та конституційному обов’язку наставник нашого студентства отримав Грамоту командування військової частини, нагороджений відзнакою начальника Генерального штабу, головнокомандувача Збройних Сил України із врученням нагрудного знака «Учасник Антитерористичної операції» та відзнакою Президента України за участь в АТО.

Такі заходи сприяють вихованню у молодого покоління почуття інтересу до історичного минулого та сьогодення рідної землі, политої потом і кров’ю сотень поколінь працелюбних і героїчних предків, а також поваги, шани і вдячності до нинішніх героїв, які своїми грудьми перетнули дорогу ворогові на Сході України, щодня і щомиті забезпечують нам чисте небо над головою та спокійне мирне життя.

Разом із груповим керівником Оленою Новик до організації та проведення свята-зустрічі активно долучилися Іванна Воробйова, Сергій Доротюк, Василина Пашковська, Аліна Джурило, Ольга Нагребецька, Олена Сабадишина та Діана Верещинська.

 
Анонси
Галерея
3
33
На даний момент 535 гостей на сайті