Пошук

ДІАЛОГ ПРО УКРАЇНСЬКУ ПИСЕМНІСТЬ

Ця дата в українському календарі має символічне і навіть подвійне значення: 9 листопада ми вшановуємо одну із найвидатніших особистостей національної історії, творця «Повісті минулих літ», Преподобного Нестора Літописця, а також відзначаємо День української писемності та мови як душі та генетичного коду нашої нації. Викладачі та студенти спеціальності «Історія» нашої академії вирішили підійти до такого подвійного духовно-історичного ювілею по-особливому: зусиллями історичного клубу академії «Десятий легіон» цього дня започатковано «Несторівські читання», яким вирішено надати статус традиційних. Важливою і у вищому ступені позитивною рисою задуму виступає те, що «Читання…» проводитимуться спільно з педагогами та учнями Волинського ліцею імені Нестора Літописця. Ми із задоволенням розмістили в Інтернет-мережі повідомлення про наше спільне науково-пізнавальне дійство: «Волинський ліцей імені Нестора Літописця. Кафедра історії та методики її навчання. Історичний клуб «Десятий легіон» Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка. «Несторівські читання» до Дня української писемності та мови. Платформа зустрічі: ZOOM-конференція». І цим було засвідчено, що наш історичний клуб розшрює поле діяльності і на учнівські колективи закладів середньої освіти.

Віддаючи належне нашим новим партнерам, повідомляємо, що у згаданому Ліцеї цьогоріч, як традиційно кожного року, здійснена низка заходів на відзначення цих знакових дат української історії: проведено відеолекторій про Нестора Літописця «Батько української історії та словесності»; літературну годину «Від бересту – до «цифри»» та переглянуто ілюстративну виставку «Еволюція книги»; відбувся круглий стіл «Його ім’я носить наш заклад», де йшлося про життєтворчість Нестора Літописця та провідні мотиви його «Повісті минулих літ».

На нашому спільному заході у форматі ZOOM-конференції прозвучали виступи юних дослідників із Волинського ліцею імені Нестора Літописця та студентів спеціальності «Історія» нашої академії. Учні продемонстрували, наскільки серйозно і ретельно вони опрацювали сторінки з історії літописання на українських землях і, зокрема, на Волині, і в процес чого висвітлили власне бачення історії Волині за Галицько-Волинським літописом, а також ознайомили учасників конференції з оригінальною пам’яткою літописного мистецтва – Острозьким літописом.

Цікаві аналітичні дослідження запропонували студенти нашої академії – члени історичного клубу «Десятий легіон». Третьокурсниця Марія Остапчук працювала над темою «Книжна справа Київської держави часів Нестора Літописця», а її одногрупниця Юлія Кононьчук у дослідженні «Від палички до пера, або як розвивалася писемність у Київській державі» поділилася міркуваннями з приводу становлення нашої національної писемності. Студентка другого курсу цієї ж спеціальності Олександра Улянюк характеризувала «Вплив Нестора Літописця на формування пріоритетів Острозького книжництва».

З нашими студентами працювали і брали активну участь в роботі ZOOM-конференції доктор історичних наук Ірина Скакальська, кандидат історичних наук Галина Сеньківська, кандидат філологічних наук Інна Волянюк.

Спільним знаменником розмови науковців академії та педагогів Ліцею, студентів-істориків та учнів-«несторівців» стало переконання і побажання надати «Несторівським читанням» статус традиційних.


 
Анонси
Галерея
8
88
На даний момент 675 гостей на сайті