Пошук
Головне меню

«ЕКОХАБ KREMENETS» – в КОГПА

Оксана ГАЛАГАН, кандидат біологічних наук

Як гарант ОП Екологія  я стала учасником навчально-практичного курсу підготовки фахівців з управління відходами «Zero Waste Academy»  за сприяння посольства Фінляндії в Україні.

«Zero Waste Academy» – навчально-практичний проєкт з управління відходами для представників муніципалітетів та ОТГ, який має на меті підготувати управлінців відходами за сучасними вимогами. Координаторкою проєкту є відома харківська екоактивістка Анна Прокаєва.

Що таке zero waste? У перекладі з англійської – нуль відходів, або нуль втрат. А взагалі це рух, стиль життя і культура споживання, мета яких зменшити кількість відходів, особливо пластикових, у довкіллі. Відповідно до закону «Про відходи» першочерговим в управлінні відходами є попередження їх утворення, що відповідає принципам «нуль відходів», відомим у світі як zero waste hierarchy (ієрархія управління відходами).

У програмі була обмежена кількість місць, а відбір відбувався на конкурсній основі. На одне місце було 2+ людини. Загалом учасників було близько сотні, але до завершення і презентації проєктів дійшло лише близько 30. До речі, з Тернопільської області не було більше нікого.

Теоретичний курс тривав 4 місяці. Щотижня – нова лекція із домашнім завданням, яке допомагали виконувати коучі-ментори. Під час навчання ми отримали дуже цінну інформацію про найкращі практики управління відходами в Україні та за кордоном з акцентом на попередження їх утворення, про принципи «нуль відходів» (уникнення, скорочення, перевикористання, компостування, сортування), про біопластик і біорозкладання, екологізацію бізнесу, альтернативи використання одноразового пакування, екологічне законодавство України тощо. Нас вчили писати проєкти і шукати джерела їх фінансування, робити відеозйомку та її монтаж, вести блоги та писати пости для соцмереж із врахуванням різних цільових аудиторій. Було багато зустрічей із представниками переробних підприємств. Якщо когось цікавить ця інформація, то усі матеріали лекцій є у вільному доступі https://www.youtube.com/channel/UCjK997op1Pm8yniVFwA1q3w.

Після першого місяця кожен учасник мав обрати тему свого проекту і пізніше реалізувати його на практиці. Спочатку в мене виникла ідея роздільного збору органіки поблизу багатоповерхівок міста Кременця, але під час виконання одного з домашніх завдань, а саме аналізуючи «Регіональний план поводження з відходами у Тернопільській області», я дізналася, що в селі Білокриниця має бути сміттєсортувальна лінія та установка біоферментації органічних твердих побутових відходів для виробництва органічних добрив. До речі, перша в Україні станція компостування органічних відходів запрацювала у 2020 році у Львові.

Але щоб люди почали сортувати окремо відходи на органіку та інші фракції, спочатку потрібно інформувати та навчати жителів це робити. Тому мій проєкт – створення Регіонального еколого-просвітницького центру «ЕКОХАБ KREMENETS» на базі Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Відео-презентація проєкту за цим посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Z1MxNDx92hw&feature=youtu.be. Центр планується створити з просвітницькою та навчальною метою. Проєкт передбачає кілька завдань: підготовку навчально-практичного курсу «Екологічний стиль життя» серед вибіркових компонентів, створення бібліотеки сучасних ековидань, виставку дружніх до довкілля екотоварів, роздільний збір ТПВ і батарейок та підготовку навчально-методичної праці «Екологічні календарі». З цим проєктом я пройшла у четвірку фіналістів.

Журі зацікавили саме екокалендарі і, до речі, майже усі проєкти фіналістів, пов’язані із екологічною освітою. Такими проєктами є екологічна казка «Компостик», екологічна вистава «Екомушля» та екологічна гра «Екополія».

Практична частина триватиме наступні 5 місяців (березень-липень 2021), тобто, для чотирьох переможниць історія тільки починається: після підписання меморандуму нас очікує 5 місяців плідної праці над реалізацією кожного проєкту.



Реалізовувати проєкти допоможуть персональні ментори, а по завершенню буде відзнято ролики про громади та проєкти. Мій ментор – відома київська екоактивістка, Zero Waste консультантка та  еколекторка Анастасія Мартиненко, яка є головою ГО «Zero Waste Society», представницею правління ГО Zero Waste Alliance Ukraine, а також співзасновницею першої в Україні zero waste компанії. В кінці березня планується її приїзд до Кременця для підтримки нашого проєкту і проведення лекції для студентів-екологів та усіх бажаючих.

Планується створити та випустити книгу «Про  Zero Waste просто», куди увійдуть кращі історії реалізації екопроєктів, і поширити її серед бібліотек країни.

Усі учасники, котрі успішно завершили навчання, отримають іменні сертифікати (тривалістю 82 години) та примірники книги, а авторка найкращого реалізованого проєкту отримає грошову винагороду 500 євро. Церемонія вручення сертифікатів і нагород планується у липні 2021 року під час звітної конференції у м. Харкові.

Проєкт реалізується Центром громадських та медійних ініціатив (Kharkiv Zero Waste) за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Серед партнерів проекту – Zero Waste Alliance Ukraine, International Solid Waste Association (ISWA), видавництво «Ранок», «Накипело».

Окрім знань, які отримали всі студенти курсу, для себе відмічали важливим те, що Zero Waste Academy зібрала в одному місці однодумців з усіх куточків нашої країни.

Але проєкт не може існувати без команди і підтримки керівництва та студентства. Тому дуже приємно, що наукова спільнота кафедри біології, екології та методики їх викладання виявила бажання брати у ньому участь, а керівництво пообіцяло підтримку цього проєкту. Тепер справа за студентством: підписуйтеся на курс вибіркового освітнього компоненту «Екологічний стиль життя» та на відповідну  сторінку нашого центру у Facebook.

 
Анонси
Галерея
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборахПедагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
На даний момент 341 гостей на сайті