Пошук

МАЛЕНЬКІ ШЕДЕВРИ ВЕЛИКОЇ МУЗИКИ

Неля ЦЬОНЬ

«Музика — посередниця між життям розуму і життям почуттів. Музика – це одкровення більш високе, ніж мудрість і філософія», - так писав Л. Бетховен. І дійсно, музика супроводжує нас усе життя, починаючи з дитинства, коли ми чуємо колискові матусі. Ми бадьоро наспівуємо, коли на душі радість, і включаємо класику, слухаємо романси, блюзові мелодії, якщо нам сумно. Слухаємо саме те, що нам до душі.

Приємний сюрприз організували для нас, студентів 21-Мк та 41-Мк груп Кременецького фахового коледжу, наші викладачі фортепіано О.Й.Дедю, В.С. Мацкова та С.А.Федюра. Ми відвідали костел святого Станіслава, де мали нагоду послухати концерт «Маленькі шедеври великої музики». На початку Оксана Йосипівна розповіла про  костел, котрий був збудований у 1854-1857 роках, про незвичайно красиву мармурову кропильницю з ликом Богородиці, яку ще у 1872 році виготовив відомий волинський скульптор Віктор Бродський. Вона звернула нашу увагу на вікна костелу, прикрашені  старовинними чеськими вітражами 1908 року. З подальшої розповіді ми дізналися, що найбільшими святинями храму є чудотворна ікона св. Антонія (покровителя загублених речей та зцілення хворих)  та реліквії св. Феліціана, привезені для кременецького ордену з Риму. Та нас, музикантів, найбільше зацікавила історія органу, який з’явився у костелі в кінці ХІХ століття.  В унікальному інструменті один мануал, вісім регістрів, він без педалі. Орган було виготовлено у 1886 році. Та за стільки часу він потребував реставрації. Цього року вдалося виграти грант та отримати гроші на його відновлення.


У другій частині заходу ми дізналися про «бароко» –  один з найвідоміших стилів мистецтва у світі який з’явився в Італії  в ХV – ХVІ століттях. Назва походить від італійського слова barocco-«химерний», «дивний», «схильний до надмірностей», - саме так розпочала свою розповідь Валентина Сергіївна. Вона цікаво  розповіла про цей стиль мистецтва, котрий має досить багато напрямків. Це і живопис, архітектура, театр, мода і, звичайно ж, музика.  Студенти дізналися цікавий факт: музика бароко, яка звучить у наших будинках, має сильний вплив на нас, рослини,тварини і на все, що нас оточує, вона може надихати або навівати тугу; посилює здатність людей запам’ятовувати незнайомий матеріал; спокійні ритми цієї музики допомагають людям досягти особливого стану розуму, що робить його відкритим до навчання.

Концерт розпочала Світлана Анатоліївна, котра виконала на органі твір Й.С. Баха «Полонез». Вибір був не випадковим, адже саме полонезом- старовинним польським бальним танцем-ходою урочистого характеру відкривалися танцювальні вечори та бали. А далі ми, поринувши у атмосферу епохи, із задоволення слухали шедеври барокової музики у виконанні наших викладачів:  А. Кореллі «Сарабанда» (С. Федюра); А. Вівальді «Сіціліана», Й. Пахельбель «Чакона»(О. Дедю); Г.Гендель «Арія», Й.Бах - Б. Марчелло «Концерт ре-мінор 2 частина (Adagio)» у виконанні В.Мацкової. Кожному творові передувала невелика розповідь Валентини Сергіївни про композитора, назву твору, історію виникнення та характеристика  того чи іншого танцю.

Та кульмінація виховної години відбулася тоді, коли кожен бажаючий міг  доторкнутися чарівних клавіш старовинного  органу та спробувати відтворити на ньому по кілька тактів знайомих  творів.

Ми надзвичайно вдячні своїм викладачам за такий чудовий захід, який вони приурочили до Міжнародного дня музики.


 
Анонси
Галерея
galery 15
galery 15galery 15
На даний момент 942 гостей на сайті