Пошук
Головне меню

ІЗ ШАНОЮ ДО ЖІНОК В НАУЦІ

У другий вівторок жовтня по всьому світу відзначається День Ади Лавлейс (Ada Lovelace Day), присвячений досягненням жінок в сфері STEM – науки, технологій, інженерії та математики. Свою назву він отримав на честь жінки, яку вважають першим в історії програмістом.

Ада Лавлейс була дочкою відомого англійського поета Джорджа Гордона Байрона, але з батьком ніколи не спілкувалася. У дитинстві однією з її наставниць була Мері Сомервилль, відома шотландська спеціалістка в області математики і астрономії. Коли Аді виповнилося 17 років, Мері Сомервилль познайомила її з математиком Чарльзом Беббідж, який якраз працював над проектом лічильної машини.

У 1842 році вона на прохання Чарльза Уитстона, англійського фізика і близького друга Беббіджа, перевела з французької мови конспект семінару Беббіджа в Туринському університеті, записаний майбутнім прем'єр-міністром Італії Луїджі Менабреа французькою мовою. Лавлейс супроводила переклад численними коментарями, в яких описала в тому числі алгоритм обчислення чисел Бернуллі на аналітичній машині.

Цей алгоритм вважається першою комп'ютерною програмою, а Ада Лавлейс, відповідно, – першим програмістом. Правда, при житті Ади машина Беббіджа так і не була побудована, тому можливості перевірити алгоритм на практиці їй не надалося.

День Ади Лавлейс започаткували в 2009 році на честь жінок, зайнятих у сфері науки, технологій, інженерії та математики. Одне з його завдань – боротися із забобонами і дискримінацією жінок у сфері STEM і створювати нові рольові моделі, які б надихнули дівчаток не боятися отримувати технічну освіту.

Саме цій даті приурочили свої заходи  викладачі кафедри теорії і методики трудового навчання та технологій на чолі з кандидатом педагогічних наук, доцентом Оленою Фурман. Для здобувачів вищої освіти 11-ІФ, 12-Іфс, 11-ПО, 21-ІФ, 22-Тс та 31-ІФ груп вони провели круглий стіл під назвою «Наука – це Вона», присвячений жінкам, які займалися наукою, технологіями, зокрема математикою та досягли у цій сфері конкретних висот. Серед них – Ада Августа Байрон Лавлейс, Катерина Ющенко, Геді Ламар, Френкіс Елізабет Аллен та інші, котрим приділили увагу у своїх виступах наші студенти.

Таким чином, організатори заходу зробили спробу популяризувати STEM і мотивувати молодь до наукових досліджень.


 
Анонси
Галерея
41
4141
На даний момент 386 гостей на сайті