Пошук
Головне меню

НАУКА – КАТЕГОРІЯ ЖІНОЧОГО РОДУ

День 11 лютого – особливий у житті світового наукового співтовариства, а звідси – і кожного з нас, причетного до науки, до підготовки науково-освітніх кадрів, до здійснення науково-аналітичного пошуку в усіх напрямках наукового пізнання та науково-дослідницької діяльності. 22 грудня 2015 року Генеральна асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем жінок і дівчат у науці. Цим актом була визнана важлива роль жіноцтва у зміцненні наукового потенціалу людства, спрямованого на вирішення культурно-освітніх, соціально-економічних, політичних та інших актуальних цивілізаційних проблем сучасного суспільства. Така пам’ятна дата відзначається за підтримки ЮНЕСКО та спеціальних структур ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат у повноцінному та рівному доступі до участі в науково-аналітичній та науково-дослідницькій діяльності. Варто знати таку промовисту статистику: 30% науковців у світі – жінки, а в Україні цей показник сягає 46%. В цих даних – підтвердження важливої ролі українок в інтелектуальному житті нашого суспільства, а також свідчення наявності умов для виявлення українською жінкою її науково-творчих можливостей і талантів.

Науково-педагогічні працівники вищих закладів освіти та співробітники наукових інституцій різних профілів і рівнів  відзначили своє професійне свято з використанням дистанційних інформаційних технологій, насамперед можливостей онлайн-спілкування. Зокрема, з ініціативи та за організаційних зусиль науковців Центру гендерної освіти  кафедри педагогіки Криворізького державного педагогічного університету була проведена тематична  онлайн-зустріч «Жінки в науці», до якої долучилися жінки-науковці з багатьох вищих закладів освіти України. До розмови про внесок жінок у розвиток національної науки, що зробило їх відомими в Україні та за її межами, долучилися понад сімдесят представників та представниць університетської наукової спільноти нашої держави: Хмельницького національного університету, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Донбаського державного педагогічного університету, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка, Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, а також господаря онлайн-зустрічі – Криворізького державного педагогічного університету.


Із вітальним словом до учасників зустрічі звернувся ректор Криворізького ДПУ, доктор філософських наук, професор Ярослав Шрамко, який дав характеристику діяльності науково-педагогічного колективу університету з  реалізації гендерного підходу в підготовці фахівців для національної школи та наголосив на актуальності вирішення гендерної проблематики. Модератором онлайн-спілкування виступила доктор педагогічних наук, завідувач кафедри педагогіки Криворізького ДПУ, професор Тетяна Дороніна, яка має вагомі наукові напрацювання в галузі теорії та практики гендерної освіти. Про свій шлях у науку, про науково-педагогічні здобутки та проблеми, які доводилося вирішувати у процесі професійної діяльності, про досвід науково-дослідницької та навчально-освітньої роботи, про таємниці «формули успіху» в сходжені до вершин наукової творчості та науково-педагогічної діяльності розповіли доктори педагогічних наук, професори Тетяна Пантюк (Дрогобицький ДПУ імені Івана Франка), Тамара Янченко (НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка), Валентина Кушнір (Уманський ДПУ імені Павла Тичини), Світлана Саяпіна (Донбаський ДПУ), Ганна Красильникова (Хмельницький НУ), доктор соціологічних наук, професор Алла Лобанова (Криворізький ДПУ), доктор фізико-математичних наук, професор Руслана Балабай (Криворізький ДПУ), доктор педагогічних наук, доцент Світлана Кучер (Криворізький ДПУ), кандидати педагогічних наук, доценти Лариса Юда (Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка), Леся Карнаух (Уманський ДПУ імені Павла Тичини). Нашу академію на онлайн-зустрічі представляли доктор педагогічних наук, професор Валентина Бенера, кандидат сільськогосподарських наук, голова Ради молодих науковців, доцент Олена Тригуба, кандидати педагогічних наук Оксана Швець і Павло Яловський.

Учасників святкової тематичної онлайн-зустрічі вітали представники молодої науки: аспіранти кафедри педагогіки Криворізького державного педагогічного університету Марина Микитенко, Марія Яхнич і Руслан Калугін, які висловили своє захоплення урочистим науковим дійством, подякували організаторам та учасникам онлайн-зустрічі за теплу і дружню атмосферу, що склалася в дистанційному просторі спілкування і відчувалася навіть через монітори комп’ютерів. Вони побажали українським жінкам-науковцям, неймовірно талановитим і закоханим у свою справу фахівцям, натхнення в роботі, нових наукових звершень та щедрих дарунків долі, та підкреслили, що такий чудовий захід мотивує молодих науковців до активної аналітичної творчості на ниві педагогічної науки.

На завершення наукового форуму свій музичний дарунок учасникам запропонували представники нашої академії, баяніст, кандидат педагогічних наук Павло Яловський у супроводі камерного оркестру під керівництвом Володимира Козачка та солістка, аспірантка Анастасія Жданкіна.

 
Анонси
Галерея
37
3737
На даний момент 467 гостей на сайті