Пошук
Головне меню

«ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР-2022»: ПОДВІЙНЕ СВЯТО

Програма цьогорічного традиційного українсько-польського «Діалогу двох культур» почалась урочистою поминальною службою в костелі св. Станіслава з нагоди дня народження Юліуша Словацького. Присутніми під час служби були представники райдержадміністрації, районної та міської рад, Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, Польського товариства ім. Ю.Словацького в Кременці та Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького.

Від обласної ради та військової адміністрації, місцевих органів влади, КОГПА ім.Тараса Шевченка, Музею Ю.Словацького та Польського товариства його імені покладено квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та на могилі Саломеї Словацької.

Як завжди, українсько-польською символікою гостей свята гостинно зустріла родинна садиба Юліуша Словацького, у дворі якої до погруддя поета лягають квіти.

Офіційна частина зустрічі відбулась у Музеї поета, який цьогоріч святкує свій 20-річний ювілей. Дуже приємно, що до гостей приєдналися активні кременчани, вимушено переміщені особи з гарячих воєнних точок нашої країни, автори мистецьких виставок, що демонструються у Музеї, ведучі майстер-класів, учасники літературних зустрічей, викладачі та студенти академії, вчителі та учні місцевих шкіл.


Урочисту частину свята вітальним словом відкрила директор Музею-ювіляра Тамара Сеніна. Присутні вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні хвилиною мовчання, після чого у дивовижному і трепетному виконанні вокально-інструментального ансамблю парафії св. Станіслава під органний акомпанемент керівника колективу, ксьондза Лукаша прозвучала вражаюча «Молитва за Україну».

Учасників «Діалогу…» та колектив Музею привітали представники офіційних делегацій обласних та районних органів влади. Зі словами щирих вітань до них приєднався ректор КОГПА ім. Тараса Шевченка, професор Афанасій Ломакович. Його доповнив пісенний дарунок від мистецького дуету академії Павла Яловського (баян) та Ілони Данилюк (соло).

Оскільки війна порушила мирні плани багатьох людей і серед присутніх не було постійних представників Польщі, то співорганізатор традиційних зустрічей «Діалог двох культур» Маріуш Ольбромський змушений був звернутися до своїх колег і гостей, на жаль, лише в онлайн-режимі.

Нагородження працівників музею з нагоди 16-ої річниці «Діалогу…» та 20-річчя Музею Юліуша Словацького завершилося концертною частиною урочистостей. До програми концерту увійшли виступи випускниці Львівської консерваторії Ірини Яловської (фортепіанні твори «Скерцо №2» Фридерика Шопена і «Прелюдія №1» Левка Ревуцького); викладача КОГПА ім. Тараса Шевченка Ольги Пуцик у супроводі викладача Кременецької школи мистецтв ім. В.І.Вериківського Валентини Остапчук (пісня «Якщо ти будеш у моїй країні…», слова Ю.Словацького, музика М. Вериківського); фортепіанного ансамблю Школи мистецтв у складі викладачів Тетяни Метельської та Ірини Матвіюк з обробкою народної пісні «Ой у лузі червона калина» (аранжування Максима Канке) та квартету, до якого разом з ними увійшли їх колеги, скрипалька Наталія Шевчук і віолончелістка Раїса Дячук з усім відомою «Мелодією» Мирослава Скорика. Їх виступи чергувалися з читанням тематичних авторських поезій місцевими поетами Юлією Бондючною, Романом Дубровським та Павлом Старухом.

Завершив концертну програму «Заповіт» Юліуша Словацького у виконанні вокально-інструментального ансамблю парафії костелу св. Станіслава.

Для відвідувачів Музею демонструються виставки «Видавнича діяльність музею за 20 років», «Діалог, що лине понад кордонами», «Працівники Музею Юліуша Словацького – розмова у піар-кодах», а також «Відкритий портал» майстра-різьбяра Василя Петровського та картинний вернісаж Світлани Ткачук.

Треба вірити, що наступна зустріч відбудеться у мирній Україні і в повному складі учасників.

 
Анонси
Галерея
foto 21
foto 21foto 21
На даний момент 517 гостей на сайті