Пошук

СВІТЛІЙ ПАМ’ЯТІ НАСТАВНИКА

Студенти-третьокурсники спеціальності «Українська мова і література» гуманітарно-технологічного факультету нашої академії під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента Олега Васильовича Василишина та за участю декана гуманітарно-технологічного факультету Олександра Омельчука провели годину пам’яті доктора філологічних наук, професора кафедри української мови і літератури та методик їх навчання Григорія Максимовича Штоня, який завершив свій земний шлях рік тому.

Розмову про покійного наставника розпочала Софія Борак, яка презентувала книгу Ганни Кичук «Ланівчани: постаті й долі», в якій серед багатьох відомих персоналій нашого краю розповідається про лауреата Шевченківської премії, члена Національної спілки письменників України, нашого викладача Григорія Максимовича. Йдеться про нього у розділі «Людина книги», що має епіграфом його ж слова: «Утрьох із Долею і Богом/ Йдемо життям/ Незвідано великим/І зрідка посилаєм скрики:/Я – Долі, а вона – мені/ Аби бува не розминутись…». Студентка наголосила на тому, що «письменник Григорій Штонь своїм багатим творчим розмислом, уявою, творами-дивоцвітами збагатив золотий фонд української і світової літератури».

Доцент кафедри української мови і літератури та методик їх навчання Олег Василишин поділився спогадами про його більш як 30-літню дружбу та приязнь зі своїм старшим колегою, професором-краянином Григорієм Штонем. Саме тому упродовж останніх п’яти років цей знаний науковець-педагог працював у нашій академії, на нашій фаховій кафедрі. Ми з особливим захопленням слухали його лекції з історії української літератури та інших спеціальних дисциплін. Викладачі кафедри і студенти-філологи завжди будуть добрими словами згадувати його глибокозмістовні заняття різних форм і з різних предметів.

Свою викладацьку діяльність в академії професор Григорій Штонь зафіксував і увічнив подарованими авторськими книгами, які стають у пригоді кожному, спраглому до знань. Знаковою серед цієї літератури є книга Володимира Кузьменка «У всесвіті слова», де вперше в Україні надруковано літературно-критичний нарис «Лицар неспокою», в якому зроблено наголос на творчому кредо вченого і митця Григорія Штоня: «Наука, проза/ Зрідка – віршування…/Із фарбами та пензлем муки».

Особлива, мінорно-трепетна мить години пам’яті – перегляд хвилюючих кадрів кінострічки, створеної за сценарієм Григорія Штоня та з його безпосередньою участю. З екрану до студентів звертався молодий і надзвичайно харизматичний командир Української Повстанської Армії. В ньому студенти впізнали свого професора Григорія Штоня. Таким ми його запам’ятали – лицарем неспокою, який завжди готовий служити Україні і Словом, і Справами своїми. І цього він учив усіх нас…

 
Анонси
Галерея
10
1010
На даний момент 490 гостей на сайті