Пошук

ІЗ БЛАГОДІЙНИМ КОНЦЕРТОМ

Коли наші захисники відбивають атаки ворога га передовій, творчі люди пускають в хід зброю мистецтва в тилу, щоб підняти дух людей, втомлених постійними повітряними тривогами, стресами, болем гірких втрат. А вилучені кошти передають на потреби Збройних Сил України. Автором ідеї та режисером одного з таких проєктів виступила солістка Рівненської обласної філармонії, заслужений працівник культури України Галина Швидків, яка прибула разом зі своїм колективом до нашого сивочолого Кременця. Тут, у залі Гуго Коллонтая Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка і відбувся один з їхніх благодійних концертів під інтригуючою назвою "Коеменецька ретро-вечірка".

Своє мистецтво кременчанам дарували заслужений артист України, соліст Рівненської обласної філармонії, доцент нашої академії Микола Швидків, заслужений артист України, соліст Львівської Національної філармонії ім.Миколи Скорика Василь Понайда і солістка Рівненської обласної філармонії, заслужений працівник культури України Галина Швидків, баяніст Олександр Михайлів. Виступи пройшли у фортепіанному супроводі концертмейстера Ірини Козачук.

Вагому частину виступів склали твори на музику Богдана Веселовського: вальсом "Вина, вина, дівчино" на слова С.Чернецького і серенадою "Гей-га" приємно захопив Василь Понайда; "Попурі на теми пісень Б.Веселовського" і "Перший сніг" прозвучали у майстерному виконанні Олександра Михайліва; фокстротом "Ти з любови собі не жартуй" зачарувала Галина Швидків.

Крім цих творів, звучали пісні на музику інших композиторів того часу. Величною глибиною та силою свого голосу порадував представник нашої академії, заслужений артист України Микола Швидків, який презентував ліричні пісні "Скажи мені" (музика П.Гайдамака на слова В.Сосюри) та "Вам 19 літ..." (музика А.Андрухова на слова В.Рябоконя). Та найщедрішою виконавицею (що й зовсім не дивно!) виявилася навтомна організаторка проєкту, дійсно заслужений працівник культури України Галина Швидків, яка полонила і зачарувала красою і душевністю виконання творів іноземних авторів: В.Юменса та І Сізара «Чай удвох» з мюзіклу "Ні, ні Нанетта", Ф.Андре,В.Швандта і Д.Кан "Drem a Little Drem Of Me" та Дж.Керна "Дим" з мюзіклу "Роберта".

Проте не лише музикою була наповнена програма вечірки. Присутні мали нагоду ознайомитись із Кременцем 30-40-х років минулого століття. Цей період, коли молодь була надзвичайно патріотичною і водночас романтичною, коли на наших теренах панувала висока старосвітська культура, ще не розтоптана радянськими визволителями, коли Бона була лисою, а пісні і розваги молоді - веселим і життєлюбними. Про все це повідала у своїх історичних замальовках наша ведуча програми, доктор історичних наук, професор Ірина Скакальська. Вона розповіла історію життя і творчості українського композитора, творця українського танго, вальсу, фокстроту Богдана Весоловського, пісні якого звучали на вечірці, про діяльність української еліти на Волині і зокрема в Кременці, про Кременцький ліцей, як найбагатший навчальний заклад тогочасної Польщі, і його господарство, про долю патріотичного Костя Місевича ‒ місцевого бандуриста і майстра з виготовлення бандур, про виставку картин митців Володимира Ласовського і його дружини Слави, про "княгиню української духовності" Оксану Лятуринську та лікаря й письменника Василя Кархута, про вируюче в той час театральне життя і про учительський хор у Кременці.

На завершення концертної програми Галина Швидків та Василь Понайда виконали танго Богдана Веселовського із символічною назвою "Прийде ще час" і тим самим подарували переконливу надію на перемогу, радісні та щасливі часи, а також висловили душевну вдячність адміністрації КОГПА ім.Тараса Шевченка і особисто її ректору, професору Афанасію Ломаковичу за підтримку благодійного проєкту та сприяння у проведенні ретро-концерту.


 
Анонси
Галерея
18
1818
На даний момент 480 гостей на сайті