Пошук

У РАМКАХ ДРУЖНЬОГО ДІАЛОГУ

Організаторами щорічного українсько-польського ”Діалогу двох культур“, що традиційно відбувається у Кременці, виступили Музей Йозефа Пілсудського в Сулейовску та фундація ”Допомога полякам на Сході“ зі своїм уповноваженим представником Маріушем Ольбромським, Кременецька районна рада, управління культури Тернопільської облдержадміністрації, відділ культури та туризму Кременецької райдержадміністрації у співпраці з Генеральним консульством Польщі у Львові, Кременецьким гуманітарно-педагогічним інститутом імені Тараса Шевченка, Європейською родиною шкіл імені Ю.Словацького в Хожуві, Вищою Східноєвропейською школою в Перемишлі.

У рамках ”Діалогу…“ в галереї Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка пройшло урочисте відкриття постійної виставки ”Фотомитці Кременецького ліцею 1930 – 1939“. Організувала виставку Ганна Гроновська-Шанявська – дочка відомого фотохудожника Людвіка Гроновського, уродженка Кременця, представник Кола кременчан у Варшаві.

З вітальним словом до польських та українських гостей звернулися ректор інституту, професор Афанасій Ломакович, голова Кременецької районної ради Андрій Гуславський, уповноважений Об’єднання польських письменників і фундації ”Допомога полякам на Сході“ Маріуш Ольбромський, організатор виставки Ганна Гроновська-Шанявська, представник Товариства сакрального мистецтва у Варшаві Уршуля Ольбромська та директор Кременецького літературно-меморіального музею Ю.Словацького Тамара Сеніна.

Під час урочистого відкриття виставки були присутні представники українського письменства, викладацького колективу та студентства інституту-господаря, місцевих владних, громадських і мистецьких організацій, жителі та поважні гості обласного центру та Кременця. Польську сторону представляли Ольга Іваняк – голова фундації ”Допомога полякам на Сході“, Марек Малушнік (Департамент культурної спадщини, Міністерства культури і народної спадщини Польщі), Ян Склодовський (Університет Кардинила Стефана Вишинського, Варшава), Лукаш Живек ( Музей Незалежності, Варшава), Вєслав Носовський (Коло кременчан, Варшава), Уршуля Маковська (Інститут мистецтва ПАН, Варшава), Анджей Круль (Європейська родина шкіл ім.Ю.Словацького, Хожув), Ганна Збіроховська-Костя, Кристина Костя-Думас, Галина Костя – уповноважені польських культурно-освітніх інституцій у Лондоні та громадськості Польщі.

 

У роботах Станіслава Схейбаля, Генрика Германовича, Людвіка Гроновського й учнів фотостудії Кременецького ліцею, що експонуються на виставці, насамперед постають унікальна природа й архітектура Кременця того далекого періоду, що спонукали митців до творчої праці, живили незбагненною енергією цього неповторного куточка нескореної кременецької землі, оспіваного в піснях і легендах, увічненого в камені, слові, музиці, кольорі. Окрема експозиція відображає історію зародження, становлення і розвитку фотосправи  на Кременеччині.

Пройшли десятиліття – і ці твори, як віддзеркалення минулого рідного краю, назавжди повернулися до своїх джерельних витоків, а дивовижні краєвиди Кременеччини, як і десятки, сотні років тому, є невичерпною скарбницею натхнення для вітчизняних і зарубіжних творчих особистостей, постійним місцем проведення художніх і фотопленерів..

 
Анонси
Галерея
Етнографічна світлиця
Етнографічна світлицяЕтнографічна світлиця
На даний момент 516 гостей на сайті