Пошук
Головне меню

АРТ-ТЕРАПІЯ – ІННОВАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНА

Взаємодія науково-педагогічних працівників інституту, спеціалістів районного методичного кабінету відділу освіти Кременецької райдержадміністрації та педагогів загальноосвітніх шкіл і дошкільних навчальних закладів не тільки стає доброю традицією, а й набуває інноваційних форм, зберігаючи кращі класичні надбання. Черговим підтвердженням цьому став науково-практичний семінарВикористання арт-терапевтичних технологій у психолого-педагогічному супроводі освітнього проце­су”, що відбувся на базі загальноосвітньої школи 1 і був підготовлений фахівцями нашого інституту у співпраці з педа­гогами ЗОШ 1 та спеціалістами райметодкабінету відділу освіти РДА. Основний організаційний і науково-методичнийтягарпідготовки та проведення семінару взяли на себе кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки Л.М.Кравець, кандидат наук з фізичного виховання та спор­ту, доцент кафедри теорії та методики фізичного виховання В.А.Голуб, асистент кафедри образотворчого мистецтва та методики його викладання Ю.Я.Янчук. З нашими науков­цями активно співпрацювали директор Кременецької ЗОШ 1 М.Б.Герасименко, практичний психолог цієї ж школи Л.Ф.Шевчук та методист-психолог райметодкабінету відділу освіти РДА Т.Я.Систалюк.

Організаційні акценти початкової стадії семінару розставили Л.Ф.Шевчук, Ю.Я.Янчук і Л.М.Кравець, які зуміли розпочати роботу методичного зібрання своєрідним інноваційним акордом у музичному форматі: студент 21-М групи мистецького факультету Андрій Слюсаренко виконав для учасників семінарумелодії для натхнення”, якими ста­ли музичні твори Ісаака АльбеніЛегендаі Танясі ЕмануельНескінченна дорога”. Вступним словомРоль психологічної служби школи у забезпеченні психологічного супроводу навчально-виховного процесуроботу семінару розпочала директор Кременецької ЗОШ 1 М.Б.Герасименко. Про­блему практичного застосування методичних інновацій розкрила у своєму виступіЕфективність використання арт- терапевтичних технологій в освітіметодист-психолог РМК Т.Я.Систалюк.

Для присутніх на семінарі практичних психологів загальноосвітніх шкіл міста і району було представлено ком­плекс теоретичних і практичних інновацій, безпосередньо або опосередковано повязаних із арт-терапією в навчально- виховній роботі.

Теоретичний блокАрт-терапевтичноїпроблема­тики висвітлили Л.М.Кравець в доповідіВикористання арт-терапевтичних технологій в роботі соціального гувер­нера”, Ю.Я.Янчук у повідомленніВикористання засобів декоративно-прикладного мистецтва в арт-терапії”, В.А.ГолубдослідженнямРухова терапія як важливий інструмент тілесної усвідомленості та комунікативності”. Містком-переходом від теорії до практики став виступ прак­тичного психолога Кременецької ЗОШ 1 Л.Ф.ШевчукДіагностика і корекція батьківських взаємовідносин із до­помогою арт-терапевтичних технологій. З досвіду роботи”.

Цікавим і насиченим за змістом і різноманітним за фор­мами був практичний блок семінару. Розпочала його прак­тичний психолог ЗОШ 1 Л.Ф.Шевчук відеопрезентацієюАрт-терапія як засіб усвідомлення себе і світу”, а продовжи­ла асистент кафедри образотворчого мистецтва Ю.Я.Янчук представивши ворк-шопЧарівний світ квілінгу”.

Кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент кафедри теорії та методики фізичного вихован­ня В.А.Голуб показав майстер-класТанцювально-рухова терапія”. Як це часто буває, практичний блок завершила фахівець, яка його розпочала: Л.Ф.Шевчук не лише про­демонструвала відеорелаксаціюКольоротерапія”, а й провела комплесний арт-терапевтичний практикум, в яко­му розкрила три художніх техніки: техніку кольоротерапіїПортрет мого імені”, фототерапіїМоя сімейна історіяі техніку піскової терапіїНа березі моря”.

Підсумком семінару став однозначний висновок, до якого прийшли організатори й учасники цього науково- практичного дійства: методична корисність семінару безсумнівна, бо продемонстровані форми і методи арт- терапевтичної роботи заслуговують широкого застосу­вання в навчально-виховній роботі, а його ефективність в основному обумовлена теоретичним, методологічним та дидактичним забезпеченням, наданим науково- педагогічними працівниками інституту.

 
Анонси
Галерея
galery 26
galery 26galery 26
На даний момент 1284 гостей на сайті