Пошук

ВЕЛИКОДНІ ФЕСТИВАЛІ

В Коломиї пройшов VII Всеукраїнський фестиваль "Писанка 2013", на який була запрошена делегація нашого інституту на чолі з керівником гуртка ”Писанка“  майстром народної творчості Петром Данилюком.

Розпочалося дійство святковою ходою учасників. На урочисте відкриття свята зібралося більше півтори тисячі учасників з Польщі, Румунії, Запорізької, Хмельницької, Луганської, Рівненської, Київської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей та всіх районів Івано-Франківщини.

До фестивальної програми включено фольклорно-етнографічні дійства великоднього християнського і календарно-обрядового змісту: великодні ігри, гаївки, веснянки, театралізовані сценки та хореографічні композиції, тематична пісенна творчість.

Всі учасники фестивалю були одягнені в національні костюми, характерні для регіонів, який вони представляли.

 

 

У рамках фестивалю "Писанка 2013" пройшла виставка-продаж виробів лозоплетіння, вишивки, ткацтва, гончарства, килимарства, різьбярства, бондарства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру тощо.

У Народному домі проводилися майстер-класи різних видів декоративно-прикладного мистецтва та конкурси писанкового розпису, у яких брав участь і наш  писанкар. Більше 200 майстрів та їхніх учнів представили великодні композиції та писанки своїх регіонів, що відрізнялися орнаментом і кольоровою символікою. Своє неповторне ”Деревце з писанками“ – переможець попередніх фестивалів – Петро Данилюк залишив у подарунок Музею писанкового розпису, а його учениця і послідовниця (нині викладач образотворчого мистецтва педагогічного коледжу) Катерина Поднєжна – нинішня Дипломантка І ступеня – подарувала 10 своїх робіт.

Паралельно діяла мистецька програма за участю колективів народної творчості. У музеї Писанка відбувся круглий стіл“ із проблем збереження традицій писанкового розпису.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

У Дитячій школі народних мистецтв (м.Львів) пройшов V Всеукраїнський фестиваль лемківської писанки. У програмі ”Лемківської писанки“ – офіційне відкриття фестивалю, майстер-класи з писанкарства з участю майстрів лемківської писанки, круглий стіл ”Народні традиції та звичаї лемків, їх розвиток у сучасній культурі та побуті“, спільна молитва на Богослужінні в лемківській церкві, що у Шевченківському гаю.  Цей фестиваль приніс гарну звістку Петрові Данилюку: організатори щорічного фестивалю видали каталог ”Лемківська писанка: традиції та сучасні тенденції“, куди вміщено інформацію і про нашого майстра-писанкаря.

На святі, крім українських митців, були присутні гості зі Словенії. Характерною особливістю їх робіт є виконання орнаменту кольоровим воском. Учасники фестивалю писали писанки, ділилися досвідом, обмінювалися своїми творами.

У Музеї етнографії відбулося підведення підсумків і нагородження переможців фестивалю. Організатори свята вручили учасникам дипломи, футболки з фестивальною символікою, і сувеніри.

 
Анонси
Галерея
15
1515
На даний момент 1082 гостей на сайті