Пошук

ДО ЮВІЛЕЙНОГО ФОРУМУ

Розширюється панорама, поглиблюється зміст, урізноманітнюються форми науково-творчої співпраці нашого навчального закладу із зарубіжними та вітчизняними науковими та культурно-освітніми інституціями. Зокрема, у рамках ”Діалогу двох культур“ на наступний рік передбачається проведення Міжнародного наукового симпозіуму ”Тарас Шевченко та Юліуш Словацький – пророки у своїй Вітчизні“, присвяченого двом знаменним ювілеям: 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря та 205-ій річниці від дня народження видатного класика польської літератури. У симпозіумі братимуть участь науковці, літературознавці та майстри художнього слова України, Польщі та інших зарубіжних країн, зокрема, Білорусі та Росії.

Підготовчий етап такого представницького і престижного форуму, образно кажучи, вже стартував. Насамперед, конкретні організаційні заходи проводяться ректоратом інституту із залученням до цієї роботи науково-педагогічних працівників відповідних кафедр (української мови та літератури), а також фахівців іноземної філології, інших гуманітарних дисциплін. Важливо, що під егідою Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України (директор – академік Микола Жулинський) відбулося перше організаційне засідання представників сторін, зацікавлених у проведенні такого форуму. Погоджено комплексний план заходів, розроблено організаційно-методичні підходи до підготовки симпозіуму в аспекті забезпечення творчої та ефективної роботи всіх його учасників. Наш навчальний заклад як співорганізатора форуму представляв ректор інституту, професор Афанасій Ломакович. Саме йому, як голові інститутського оргкомітету з підготовки до Шевченківського ювілею, академік Микола Жулинський, як голова редакційної колегії ”Шевченківської енциклопедії“, вручив для бібліотеки інституту перші два томи цього фундаментального шеститомного видання з дарчим написом: ”Інститут літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України дарує це видання з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на знак глибокої поваги та з побажанням успіхів задля процвітання української національної культури“.

Організатори ювілейного форуму прийшли до спільної думки, що одним із найважливіших завдань підготовки цього заходу є запрошення до Кременця, конкретно – до нашого навчального закладу, де відбуватиметься симпозіум, відомих вчених-літературознавців, письменників, наукові дослідження та творчість яких пов’язані або дотичні до проблем європейського романтизму, до аналізу й оцінки внеску Тараса Шевченка та Юліуша Словацького, як корифеїв своїх національних літератур до світової літературної скарбниці. Перший крок у цьому напрямі зроблено: досягнута попередня домовленість про участь у форумі науковців Інституту Івана Франка НАН України. Директор Інституту, професор Євген Нахлік, чиї наукові інтереси співпадають з проблематикою ювілейного симпозіуму, на підтвердження творчої співпраці передав бібліотеці нашого навчального закладу кілька десятків книг літературознавчої спрямованості.

Організатори форуму надіються, що до Кременця приїде і виступить на симпозіумі відомий український вчений-культуролог і літературознавець, академік Іван Дзюба, у творчому доробку якого є стаття ”Тарас Шевченко і Юліуш Словацький“, опублікована у другому томі тритомного видання його вибраних праць ”З криниці літ“. Стаття, написана ще в 1999 році, в якій автор аналізує різноманітні підходи до українсько-польських літературних зв’язків і зіставлення творчості Т.Шевченка із творчістю Ю.Словацького, може стати науково-методологічною основою продовження дискурсу щодо взаємопов’язаних феноменів двох геніальних постатей української та польської літератури і культури в цілому та їх неперехідного впливу на націо- і культуротворчі процеси України та Польщі.

 
Анонси
Галерея
20
2020
На даний момент 1304 гостей на сайті