Пошук
Головне меню

МЕТОДИЧНО І ПО-НАРОДНОМУ

Четвертокурсники природничо-технологічного факультету під керівництвом кандидата педагогічних наук, завідувача кафедри загальної і соціальної педагогіки С.М.Корнієнко підготували і провели Андріївські вечорниці. Завдяки своїм акторським здібностям учасники дійства поринули у світ національних звичаїв і постаралися максимально відтворили веселе народне святкування.

За традицією, свято почалося з молитви і переросло у дивовижні містичні ритуали. Тут було і ворожіння, і забави з калитою, і розігрування ”фантиків“. Хлопці кусали ”калиту“, їздили на коцюбі, вихвалялися перед дівчатами. А дівчата вправлялись одна перед одною у приготуванні традиційних народних страв: пампушок, вареників, пирогів, а потім пригощали хлопців і всіх гостей.

 

 

Вечорниці проходили в гарній українській оселі, де зустрічали молодь Господар (Андрій Штогун), Господиня (Віта Грішко) та їхні Діти (Михайло Балабан і Вікторія Танащук).

Особлива роль випала керівнику ”Андріївського проекту“ С.М.Корнієнко: вона була і Бабусею, і ведучою, котра спрямовувала святкову молодіжну стихію у належне русло. Їй належить вступне слово про Андріївську ніч, а також конкретні ”методично-педагогічні“ поради про те, як правильно ворожити, щоб отримати максимум інформації про свого судженого. Ведучій допомагали вправні Молодиці: Софія Мельничук, Олена Чубік, Юлія Юсько, Тетяна Харитонюк, Тетяна Бісюк, Олена Ковальчук, Ольга Кардаш, Інна Бесарабчук, Надія Ковальська.

Отримували необхідні життєві знання і ”мотали їх собі на вус“ веселі  Дівчата-щебетухи: Вікторія Поліщук, Лариса Бездощук, Тетяна Міндал, Руслана Павлюк, Олена Плескач, Ольга Ясковець, Вікторія Боришкевич, Вікторія Данильчук, Тетяна Козлюк і Наталія Радіо.

Хлопцям лишилося смиренно виконувати те, що веліли старші жінки та юні дівчата: забавляти їх, підтримувати танцями, співами, ”дегустувати“ кулінарні вироби і нарешті – чекати, що ж то доля їм приготувала в таку дивну ніч.

Не оминули потішні Андріївські вечорниці і педагогічного коледжу. Тут це народне свято пройшло з участю самих лише студентів. Всю організаторську роль взяла на себе Господиня Одарка (Ірина Ворона). Поринаючи у власні спогади, зустрічаючи Дівчат, даючи їм хитромудрі поради та настанови, вона ніби повертала колесо часу назад, у свою молодість, розповідала бувальщини чи небилиці, підтримувала настрій своїх гостей.

Одарці старався перешкоджати ще один традиційний персонаж Святвечора – Чорт (Павло Левицький): Він крав у Хлопців чоботи, ховався, робив пакості, дражнився, поки його не викрили і не прогнали геть із хати.

Дівчата (а їх було аж дванадцять: Юлія Сіреджук, Юлія Сімора, Руслана Довгаль, Марта Озеруга, Валерія Сазанська, Оксана Токарська, Олена  Періг, Христина Вітів, Віка Ясковець, Світлана Кічата, Тетяна Петрочук, Віта Гнатюк) прийшли не просто святкувати. Кожна з них була зайнята своєю справою, проте це не завадило їм поєднати приємне із корисним. Бо які ж то Андріївські вечорниці без пісень та ворожіння!

Отут-то й пішли в хід вперемішку з ритуальними примовляннями цікаві народні повір’я: ”сіємо коноплі“, ”годуємо собаку варениками“, ”кидаємо чобіток“, ”ким буде чоловік“ – і все для того, щоб передбачити свою долю і час заміжжя.

Ворожіння перепліталися з народними танцями, піснями, які згодом підхопили і Хлопці (Юрій Хільчук, Сергій Волохатий, Вадим Шматковський, Микола Комінярський, Сергій Паланюк, Назар Дробик, Тарас Іващук, Владислав Рудак, Посух Микола). Були на святі традиційна ”калита“ і її незмінні персонажі Пан Калитинський (Юрій Хільчук) та Пан Коцюбинський (Вадим Шматковський), тому гуляння пройшли на славу.

На завершення всіх гостей почастували варениками, а Святий Андрій (Андрій Пилипчук) подякував Господині за гостинність, молоді – за те, що пам’ятають народні свята, і побажав миру та щастя кожному дому.

 

 
Анонси
Галерея
53
5353
На даний момент 435 гостей на сайті