Пошук

”ТЕАТР ЛЯЛЬОК“ АНТОНА БЛАГІЯ

У новорічно-різдвяні свята гуртківці студентського ”Театру ляльок“ презентували для соціально незахищених дітей ліричну історію „Носоріг і Жирафа” Гюнтера Хорста. Зворушлива дружба стрункої Жирафи й опецькуватого Носорога, яких пересварила заздрісна і лукава Мавпочка і яким допоміг Чародій Марабу, поставлена у традиційній формі ширмової вистави. Ролі виконували: Жирафа – Вікторія Кривонос, Ганна Кмитюк, Носоріг – Мирослав Бондарук, Мавпа – Мар’яна Вівдюк, Лікар Марабу – Надія Бутинська, Ольга Макаренко.  Звукооператор – Денис Касьянчук.

 

 

Постановник вистави і керівник гуртка ”Театр ляльок“ Антон Благій у 2011 році закінчив Кременецький гуманітарно-педагогічний інститут (спеціальність ”Біологія“), а нині освоює спеціальність ”Театральне мистецтво“ у Рівненському ДГУ. У минулому був постійним учасником усіх театралізованих дійств і концертів як актор студентського експериментального театру ”Пілігрим“ (керівник Василь Скоропляс). Саме тоді зародилась у серці велика любов до театру, до непростої акторської діяльності.

Свій творчий старт як режисер і сценарист Антон Благій розпочав із театралізованого виступу організованої ним екологічної агітбригади ”Ірва“ , яка посіла І місце в районному і ІІІ – в аналогічному обласному конкурсі агітбригад. До речі, сценарій виступу агітбригади  під назвою ”Ми любимо природу, збережемо її вроду“ опубліковано в № 2 (січень, 2013) газети для вчителів біології та природознавства ”Біологія. Шкільний світ“. Учасник театральної презентації туристичного потенціалу Кременеччини, організованої екскурсійно-туристичними агентствами регіону, де в епізоді про Божу гору вперше створив трьохметрову майданну ляльку Вінітара – ватажка дикого племені готів. Разом із гуртківцями ”Театру ляльок“ підготував різдвяну ”Шопку“ для концерту колядок і презентації у Храмі Преображення Господнього, новорічну виставу для дітей ”У пошуках Дракона“, в якій ”грали“ шестиметровий Дракон і 4 гапітні ляльки-звірята (ляльки на довгій палці, що дозволяє повертати її в різні сторони), а до Дня студента – мініатюру ”Радіо“, де було використано ляльку-тантамареску (лялька, яка при ляльковому тулубі рухає головою, руками актора).

Вистави ставились у дошкільних навчальних закладах, загальноосвітніх школах, у Кременецькому професійному ліцеї. Атрибути й іграшки Антон виготовляє власноруч і з участю викладачів кафедри образотворчого мистецтва та методики його викладання. Так було підготовлено символічні ляльки-талісмани для кожного факультету нашого інституту. У навчальному театрі РДГУ він поставив уривки з класики (Леся Українка ”Йоганна, жінка Хусова“) і сучасної драматургії (Григорій Горін ”Хто є хто“).

У планах на перспективу – реалузувати новий проект (театралізоване дійство в ультрафіолетовому світлі), а в найближчих задумах – показати вистави дітям  Кременецького санаторію та учням ЗОШ-інтернату і долучити  всіх небайдужих до театрального мистецтва студентів інституту до занять у ”Театрі ляльок“.

Так склалося, що у власному творчому сходженні учні часто завдячують своїм наставникам. Тому безпосередньою (чи й вирішальною!) є причетність до обраного Антоном шляху випускника Київського театрального інституту ім. І.Карпенка-Карого, досвідченого театрала, режисера-постановника Василя Скоропляса, з рук якого, як керівника студентського театру, отримали путівку в життя заслужений артист України Петро Ліснічук (він займався у класі народної артистки УРСР і СРСР Ади Роговцевої); директор і художній керівник Рівненського академічного українського музично-драматичного театру, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України Володимир Петрів; директор департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації, заслужений діяч мистецтв України Григорій Шергей. Надіємось, що Антон Благій обов’язково займе у цьому ланцюжку свою вагому творчу ланку. Побажаємо йому натхнення й успіхів!

 
Анонси
Галерея
33
3333
На даний момент 250 гостей на сайті