Пошук
Головне меню

ТАРАСОВІ ШЛЯХИ – НА СТОРІНКАХ КНИГ

Наш геніальний Кобзар – не лише Великий українець, а й людина незбагненної долі, невичерпного і неосяжного таланту, що вражає сьогоднішній світ променистою силою свого пророчого і правдивого Слова.

Ми ніколи не зможемо сказати, що вже осягнули всю мудрість його творчості чи вичерпали всю скарбницю його творчої спадщини. Він був, є і залишається невідомим і таємничим у багатьох виявах його неповторного дару поета і митця. Про це свідчить хоча б той факт, що Шевченко належить до наймузикальніших поетів світу. І не лише музично-поетичною назвою своєї головної книги, на тексти і мотиви якої сотні композиторів різних країн створили близько 500 музичних творів, а й високою гармонією духу, думки і слова, що пронизує всю його творчість і що сучасні автори намагаються відтворити і зберегти у своїх творах про Кобзаря та про його бездонну спадщину. Творчість Тараса Шевченка увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури.

Бібліотечний фонд інституту нараховує сотні видань шевченківської тематики. Увазі наших читачів пропонуємо публікації останніх десятиріч. Серед них цілком справедливо першими називаємо твори самого Кобзаря: ”Кобзар“, ”Малий Кобзар“, ”Заповіт Кобзаря“ (вірші та поеми), ”Повісті“, ”Усі твори в одному томі“ та інші збірки під різними назвами, що побачили світ у багатьох містах України: Києві, Львові, Донецьку, Харкові, Дніпропетровську.

Знаковим явищем сучасної Шевченкіани стала публіка-ція перших томів шеститомноїШевченківської енциклопедії“, підготовленої Інститутом літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України і подарованої нашій бібліотеці головою редакційної колегії видання, академіком Миколою Жулинським. Треба згадати і про менш обємні книги довідкового характеру, де можна знайти інформацію про життя і творчість поета: ”Сто видатних українців“, ”Шедеври українського живопису“, ”Майстри живопису“, ”Національний музей Тараса Шевченка“.

До них додаються видання аналітико-біографічної спрямованості: ”Живий Шевченко: біографічні та літературознавчі оповіді“ (автор Д.Чуб), ”Вічний як народ: сторінки до біографії Т.Г.Шевченка“, монографіяЖиття Тараса Шевченка“ (автор П.Зайцев), ”Доля: книга про Тараса Шевченка в образах і фактах“ (упорядник В.Шевчук), ”Прозвані юродивими: есеї про Тараса Шевченка“ (автор Р.Горак), ”Вибрані студії: Сковорода, Гоголь, Шевченко“ (автор Ю.Барабаш), ”Тарас Шевченко в Москві“ (автор В.Мельниченко), ”Я дуже щиро вас люблю“: Шевченко у розповідях сучасників“.

Глибокий і неослабний інтерес літературознавчої науки до Кобзаревої творчості, до його всеохопного і благотворного впливу на сучасну українську літературу, національну культуру і суспільство в цілому засвідчують видання науково-аналітичного характеру: ”Світи Тараса Шевченка“ (збірник наукових статей до 185-річчя від дня народження за редакцією Л.Залевської), ”Історична мудрість Великого Кобзаря: історизм і соціально-політичний вимір епічних творів Тараса Шевченка“ (С.Цвілюх), монографіяІнтеграція позитиву у творчості Шевченка (аспекти символу, аксіології, онтології, міфу, психології і стилю)“, Шевченківський збірникВ сімї вольній, новій“, науково-популярний нарисВеликий рід великої людини“, ”За правду слова Шевченка: ідеологічна боротьба навколо спадщини Тараса Шевченка в Західній Україні“ (М.Дубина), ”Шевченкове природознавство: факти, роздуми, гіпотези“ (В.Стефаник), монографія В.МатвіїшинаУкраїнський літературний європеїзм“, а також видання Наукового товариства імені Тараса ШевченкаКонкорданція поетичних творів Тараса Шевченка“ (за редакцією О.Ільницького).

Ціла низка книг розповідає про Тараса Шевченка як художника, про його мистецьку спадщину, про його творчі звязки з представниками інших видів мистецтва: ”Шевченко-маляр“ (Д.Антонович), ”Полумяне слово Шевченка в музиці: хорова творчість українських композиторів“ (Н.Королюк), ”Заворожи мені, волхве“. Тарас Шевченко і Михайло Щепкін“ (З.Тарахан-Береза), ”Шевченківська листівка як памятка історії та культури“ (В.Яцюк).

Окремі видання розкривають звязки Тараса Шевченка з нашим краєм, описують Шевченківські місця на Волині та Поділлі. Серед них назвемо путівник І.Дуди та Б.МельничукаТарас Шевченко на Тернопільщині“, наукове дослідження Є.ДорошаТарас Шевченко на Поділлі та Волині“, монографію П.КралюкаВолинь у житті та творчості Тараса Шевченка“.

У бібліотеці інституту можна ознайомитись з особливими книгами шевченківської тематики, які мають лірично-інтимну спрямованість: ”Перше кохання Шевченка“ (П.Зайцев), ”Зоре моя вечірняя…“ Т.Г.Шевченко й одвічна жіноча таїна“ (упорядник В.Оваденко).

Велику увагу видатній постаті та немеркнучому талантові Тараса Шевченка приділяють українські періодичні видання. Зокрема, у журналіСлово і часзнаходимо статтюНаративна архітектоніка Тараса Шевченка“ (Я.Голобородько), дослідженняЖанр аналізу окремого твору в шевченкознавстві: обґрунтування актуальності“ (Г.Клочек) та інформаційне повідомленняФілателістична Шевченкіана: зарубіжні філателістичні випуски“. ЖурналДивословоу розділіМовознавствопомістив статтюТарас Шевченко як знакова постать у полілозі культур“.

ЖурналШкільна бібліотекапропонує сценарій і літературну вікторину до 200-ліття КобзаряВогонь поезії не згас“, а також інформаційний матеріалТ.Г.Шевченко в екслібрисах українських художників“. Інший освітянський журналПочаткова школадрукує дослідження М.ЧумарноїНевідомий Шевченко. До 200-ліття від дня народження“. Багатий шевченкознавчими матеріалами навчально-методичний часописВивчаємо українську мову та літературу“, де привертають увагу публікації Г.ОліноїДуховна спадщина Кобзаря: віртуальна екскурсія Шевченковим шляхамита С.ТравневоїОстанні дні. Остання дорога. Перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі“. Л.Пазенко подає сценарій літературно-музичної композиціїТарас Шевченкочастина серця українця“, С.Веремейчуклітературну груЛітературний AQUA – бій за життєвим і творчим шляхом Тараса Шевченка“, а І.Перепелкосценарій конкурсуКлуб знавців життя і творчості Т.Г.Шевченка“.

До такого клубу належить кожен свідомий українець, бо Великий Кобзарчастинка серця кожного із нас

 
Анонси
Галерея
Їдальня
ЇдальняЇдальня
На даний момент 942 гостей на сайті