Пошук
Головне меню

ВШАНУВАННЯ КРАЯНИНА

Волиняни черговий раз підтвердили, що вміють шанувати найвище багатство своєї землілюдський талант. Це вони зробили у дні відзначення 125-ої річниці від дня народження нашого відомого краянина, вченого і письменника, громадського діяча Олександра Неприцького-Грановськоговихідця с.Великі Бережці на Кременеччині. Тих самих Бережець, через які проходив шлях Тараса Шевченка до Почаєва, які відвідувала видатна донька українського народу Леся Українка і де зараз знаходиться Літературно-меморіальний музей О. Неприцького-Грановського.

Центральним заходом ювілейних урочистостей була науково-практична конференціяТвій син, Україно, вертає додому“, яка розпочалась у рідному селі ювіляра і завершилася в Кременецькому гуманітарно-педагогічному інституті ім. Тараса Шевченка. Зусиллями наших науковців, працівників літературно-меморіального музею, за загальною редакцією кандидата біологічних наук, декана природничо-технологічного факультету Ольги Дух було підготовлено до друку й опубліковано однойменний з тематикою конференції збірник. У передмові, написаній світлої памяті Петром Гонтарукомколишнім директором музею, зазначено, що як учений Неприцький-Грановський залишив понад 100 праць з ентомології, значний науковий архів, де нараховується більше 10 тисяч одиниць, як письменниквидав 8 збірок поезій, як художник і мистецтвознавецьстворив колекцію з 2, 5 тисяч писанок, як громадсько-політичний діячбрав участь в Установчій сесії ООН, конференціях ЮНЕСКО, очолював українські громадські організації за кордоном.

 

 

Збірник містить доповіді науковців інституту Ольги Дух (”Науково-дослідницька діяльність Олександра Грановського“), Анатолія Багнюка (”Філософські аспекти творчості О.Неприцького-Грпновського“), Ірини Скакальської (”Релігійні погляди О.Неприцького-Грановського“), Юлії Янчук (”Життєве кредо Олександра Неприцького-Грановського“), Богдани Тивонюк та Олександри Панфілової (”Мистецтвознавча спадщина О.Неприцького-Грановського“). Серед авторів збірникапедагоги інших навчальних закладів регіону. Викладач історії Кременецького лісотехнічного коледжу Людмила Оніщук публікує дослідженняСтановлення особистості О.Неприцького-Грановського під час навчання в Білокриницькій сільськогосподарській школі“, заступник директора Кременецького ліцею ім.У.Самчука з науково-методичної роботи Віра ТрачукрозвідкуЗвязки Олександра Грановського з Уласом Самчуком“, а заступник директора з виховної роботи Великобережецької ЗОШ Валентина Федорук аналізуєОпис природи рідного краю в поезії Олександра Неприцько-го-Грановського (з досвіду роботи пошуково-краєзнавчого загону школиПошук“)“. Голова Кременецького районного обєднанняПросвітаімені Тараса Шевченка Лілія Антонюк-Слідзинська досліджує близьку їй темуОлександр Неприцький-Грановський іПросвітаКременеччини“. На сторінках збірникаімена молодих авторів Ольги Іванюк (Кременецький ліцей ім.Уласа Самчука), Марії Маліновської і Віри Шульган (КОГПІ ім.Тараса Шевченка).

Завершується збірникПіслясловом“, де науковий працівник Літературно-меморіального музею О.Неприцького-Грановського Г.Т.Сикліцька віддає шану засновнику і першому директору музею П.І.Гонтаруку, котрий зініціював і організував ювілейні урочистості своєму земляку, після чого несподівано сам відійшов у вічність.

 
Анонси
Галерея
5
55
На даний момент 1190 гостей на сайті