Пошук

ТУРБОТА МОЛОДІ ПРО ДРЕВНЄ МІСТО

Студентська молодь Кременця зініціювала круглий стіл на тему ”Актуальні проблеми і перспективи розвитку міста Кременця – очима молоді“. В читальному залі бібліотеки інституту зібралися представники трьох вищих закладів освіти міста: гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевчекнка, медичного училища ім.Арена Річинського та лісотехнічного коледжу. Найбільш чисельною була делегація інститутського студентства, очолювана проректором з виховної роботи, кандидатом педагогічних наук Миколою Сиротюком, головою студентського профкому Андрієм Заблоцьким і головою студпарламенту Сергієм Колісецьким. Студентів медичного училища організували заступник директора з гуманітарних питань Галина Голуб, голова студентського профкому Наталія Островська та голова студентської ради Мирослава Лихач. Делегацією лісотехнічного коледжу керували голова студентської профспілки Іван Лукащук і голова студентської ради Володимир Михно. Модератором круглого столу виступив Сергій Колісецький.

 

 

Тон дискусії задав студент лісотехнічного коледжу Павло Свідінський, який показав власне бачення сучасного проблемного стану міста в економічному, соціально-культурному та комунально-побутовому аспектах, місця та ролі студентських акцій у впорядкуванні міських і приміських територій, а також можливих і доступних для студентства заходів щодо поліпшення ситуації. Представники всіх трьох навчальних закладів висловили свої думки з приводу озвученої проблематики. Вони, зокрема, турбувалися технічною стороною утилізації відходів міського комунального господарства, системою залучення студентської  та інших категорій міської молоді до обслуговування території міста в цілому і територій, що прилягають до закладів та установ, взаємодією між студентськими колективами навчальних закладів і молоддю міста, а також з органами місцевої влади.

 

 

Гострим за змістом і оригінальним за формою був виступ студентки медичного училища Марії Лісової: вона здійснила ґрунтовну відеопрезентацію проблем, що склали зміст дискусії на засіданні круглого столу. Присутні візуально переконалися в занедбаному санітарному стані рідного міста, у відсутності належної інфраструктури для позавиробничої і позанавчальної діяльності молоді, в неналежному транспортному обслуговуванні населення, у відсутності уваги місцевої влади до тих позитивів Кременця, які перетворили б його у привабливе туристичне місто. Відеопрезентація не обійшла увагою і проблеми безробіття, особливо серед міської молоді. Дискусія, що розпочалася після виступу студентки, спрямувалась на пошуки найголовнішої проблеми міста. Присутні називали екологічний стан, відсутність належної інфраструктури, необхідність реанімації виробництва як основного джерела фінансування заходів з вирішення наявних проблем і забезпечення перспектив розвитку міста.

Старший викладач кафедри фізики, математики та інформатики Володимир Рац продемонстрував два відеоролики з телеканалу ”Інтер“ щодо незадовільного стану очисних споруд міста і його околиць, зокрема с.Сапанів. учасники круглого столу були вражені байдужістю та бездіяльністю влади у попередженні, а тепер і у справі усунення катастрофічної ситуації зі згаданими очисним спорудами. Викладач зауважив, що органи влади покликані дієво реагувати на позицію молоді , бо вона є не тільки генератором інноваційних ідей та підходів, а й активною рушійною силою прогресивних заходів.

 

 

Студент гуманітарно-педагогічного інституту Роман Кравець у своєму виступі заклав теоретичне підґрунтя дискусії, що розгорнулася за тематикою круглого столу. На його переконання, вирішення всіх соціальних проблем, в тому числі, анонсованих нинішнім засіданням, лежить у площині реалізації принципів громадянського суспільства. Як інституція, незалежна від владних структур, громадянське суспільство через свої структурні елементи може дієво впливати на діяльність органів місцевої влади та місцевого самоврядування. Студентські самоврядні структури, представники яких брали участь у засідання круглого столу, мають усі підстави та гарантоване Конституцією держави право звертатися до органів влади з конкретним пропозиціями щодо вирішення проблем міста чи регіону, поліпшення життєзабезпечення населення краю, в тому числі молоді та найактивнішої її частини – студентства. Учасники круглого столу вирішили направити свої рекомендації Кременецькій міській раді. Основний лейтмотив таких рекомендацій – ширше залучати студентську молодь до заходів з перетворення Кременця у європейське місто не лише за санітарними нормами, а й за соціально-економічними параметрами, культурним рівнем і належною інфраструктурою.

 

 
Анонси
Галерея
galery
galerygalery
На даний момент 187 гостей на сайті