Пошук

ВІД ЗАХІДНОЇ КАНАДИ – ДО ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ

Ювілейні заходи з відзначення 200-річчя Великого Кобзаря активізували не лише культурно-духовне життя України, а й всесторонні зв’язки українців Великої України із представниками української діаспори в різних країнах світу. Підтвердженням цьому стали відвідини нашого інституту діячем української діаспори Канади, президентом компанії ”Східноєвропейські можливості“ (м.Сейнт-Альберт, Канада), директором Центру канадознавства Національного університету ”Острозька академія“, викладачем Університету м.Сейнт-Альберта, доктором філософії Валерієм Полковським. Його зустріч з колективом інституту мала конкретну мету – презентацію Шевченківського тому ”Західноканадського збірника“, який висвітлює життя українців Західної Канади і цього разу приурочений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Збірник розкриває різні сторони суспільно-культурного життя українців Західної Канади, завдяки чому служить джерельною базою діаспорної україніки та сприяє активному діалогу між Україною й українським зарубіжжям.

Валерій Полковський, як співредактор Збірника, наголосив, що книга побачила світ в Україні (видавництво НУ ”Острозька академія“) під егідою Наукового товариства ім.Шевченка в Канаді та за сприяння Альбертського товариства збереження української культури, Альбертської фундації збереження історичних пам’яток і Товариства українських піонерів Альберти.

Презентований Збірник є виданням НТШ у Канаді, для якого цей рік особливий: Товариство відзначає 100-річчя з часу свого заснування. Унікальне значення Збірника полягає в тому, що для українських авторів Канади він виступає єдиним виданням науково-популярного плану, де вони мають можливість розміщувати публікації українською мовою. З іншої сторони, Збірник залучає авторів з України, які досліджують канадсько-українську тематику і цим сприяють розгортанню студій українського життя в Канаді.

Ювілейний Збірник розпочинається шевченкознавчими матеріалами, де насамперед представлено аналіз поеми-містерії Тараса Шевченка ”Великий льох“, здійснено дослідження ролі Т.Шевченка та М.Лисенка в розбудові нації, а також проаналізовано висвітлення постаті Кобзаря у творчості україномовних поетів Канади і зроблено огляд Шевченківських концертів в Едмонтоні. У розділі про українську імміграцію до Канади розповідається про поневіряння української родини Дмитруків, в інших розділах – про українське меценатство в Канаді, про українську науку і релігійне життя в діаспорі, про діяльність Канадського інституту українських студій. На окремих сторінках висвітлюються стан і проблеми розвитку української освіти та різних галузей мистецтва (музики, хореографії, живопису, організації мистецьких фестивалів і конкурсів). До літературного розділу включено прозові та поетичні твори представників діаспори і Великої України, в тому числі, майстрів слова Тернопільщини. Згадується наш край і в інших матеріалах Збірника, зокрема у статті про діяльність тернопільських осередків Наукового товариства ім.Шевченка.

Валерій Полковський мав зустріч з ректором інституту, професором Афанасієм Ломаковичем, членами ректорату, спілкувався з науково-педагогічними працівниками та студентським активом інституту. Завдяки нашому гостю бібліотека навчального закладу поповнилася не лише презентованим ”Західноканадським збірником“, а й багатьма іншими виданнями, що побачили світ за сприяння діячів української діаспори в Канаді та здебільшого приурочені ювілею Кобзаря.

 
Анонси
Галерея
Корпус №1
Корпус №1Корпус №1
На даний момент 471 гостей на сайті