Пошук

НОВІ БАРВИ ТВОРЧИХ ВЗАЄМИН

Делегація Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка у складі ректора, професора Афанасія Ломаковича, декана факультету іноземних мов, доцента Володимира Мазурка, викладачів Анатолія Антонюка і Дмитра Синенького, представників мистецьких колективів інституту, скрипалів Олега та Леоніда Дацюків, гітариста Андрія Слюсаренка та піаністки Ірини Ковальчук, перебувала з науково-творчим візитом у польському місті Островець-Свєнтокшинський, де проходила виставка авторських художніх робіт, виконаних майстрами пензля з України, Польщі, Німеччини, Франції та інших європейських країн під час міжнародних науково-мистецьких симпозіумів і художніх пленерів ”Зустрічі в Кременці“ за останні кілька років.

На відкритті виставки, організованої в Галереї мистецтв м.Островець, виступили директор Галереї Йоланта Чваляк і ректор нашого інституту, професор Афанасій Ломакович. Польський та український промовці згадали історію і сучасність художність пленерів у Кременці та висловили впевненість у позитивних перспективах розвитку творчих взаємин між науково-освітніми і культурно-мистецькими інституціями обох країн.

Наші майстри музичного мистецтва дали концерт для учасників та гостей виставки. Лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів, старший викладач кафедри гри на музичних інструментах і хореографії Олег Дацюк виконав ”Мелодію“ та ”Іспанський танець“ Мирослава Скорика. Його син, 12-річний Леонід Дацюк, зачарував слухачів майстерним виконанням ”Легенди“ Генрика Венявського і ”Угорського танцю № 5“ Йоганнеса Брамса. Дует батька і сина продемонстрував сімейну музично-скрипкову гармонію при виконанні творів Дмитра Шостаковича ”Гавот“ і ”Прелюдія“. Студент мистецького факультету інституту Андрій Слюсаренко презентував прихильникам образотворчого мистецтва мелодії Джона Баталер ”Океан“, Ісаака Альбеніса ”Астурія“, Томмі Еммануеля ”Нескінченна дорога“ та Роланда Бієнса ”Fuoco“. Виступи проходили під акомпанемент кременецької піаністки Ірини Ковальчук.

Члени нашої делегації зустрілися з представниками органів місцевого самоврядування, зокрема з мером Острівця-Свєнтокшинського п.Ярославом Вільчинським; мистецьких інституцій, як-от, керівником громадсько-культурного Товариства ”Форум інноваційний ”Одін“, одним з організаторів науково-мистецьких симпозіумів ”Зустрічі в Кременці“ Лєшеком Жебровським і художником Збігневом Саварином, а також з науковцями польських вищих закладів освіти, серед яких були професор Люблінського університету Марія Поляковська-Прокоп’як, професор Ягеллонського університету в Кракові Тереза Жебровська. Основний лейтмотив розмов на згаданих зустрічах – подальше розгортання науково-освітнього та культурно-мистецького аспектів українсько-польської співпраці на рівні навчальних і митецьких установ. Наші польські колеги опублікували і презентували бібліотеці інституту видання “Міжнародний мистецький симпозіум “Зустрічі в Кременці”, що розповідає про історію і сучасність міжнародних художніх пленерів у Кременці і серед творчих портретів митців – учасників пленерів – подає інформацію про творчі здобутки кандидата мистецтвознавства Олександри Панфілової та її колеги по кафедрі Дмитра Синенького.

Конкретним підтвердженням таких намірів стало підписання Угоди про співпрацю між Кременецьким гуманітарно-педагогічним інститутом ім.Тараса Шевченка і Опольським університетом, яка включає низку конкретних домовленостей в царині науково-педагогічних і мистецько-творчих зв’язків. Окрім цього, з одним із громадських діячів м. Обша п.Генріхом Капроном узгоджено питання щодо проведення у цьому місті наступного Міжнародного науково-мистецького симпозіуму ”Зустрічі в Кременці“. До того ж місцева спортивна громадськість запросила минулорічного Чемпіона України з футболу серед ВНЗ, команду інституту ”Буревісник“ (тренер Анатолій Антонюк) на товариську зустріч із футбольною дружиною м.Обша.

Перемовини із представниками м.Обша завершилися музичним вітанням їх учасників, яке підготували наймолодші члени української делегації – школяр-скрипаль Леонід Дацюк і студент-гітарист Андрій Слюсаренко. Такий музичний акорд символічно підкреслив оптимістичні перспективи творчої співпраці українських і польських науково-культурних інституцій, яка набуває все нових барв.

 
Анонси
Галерея
10
1010
На даний момент 1180 гостей на сайті