Пошук

МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ: ДИСКУРС НАУКОВЦІВ І ПРАКТИКІВ

На базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка і Кременецької загальноосвітньої школи –інтернату І – ІІІ ступенів відбулась всеукраїнська науково-практична конференція ”Зміна управлінської парадигми в умовах модернізації загальної середньої освіти“. Співорганізаторами конференції виступили Департамент освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації, Асоціація керівників шкіл України, Інститут педагогіки НАПН України, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, відділ освіти Кременецької райдержадміністрації і ректорат Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка.

У роботі конференції брали участь представники науково-освітніх установ і навчальних закладів Київської, Дніпропетровської, Львівської, Волинської, Полтавської, Рівненської, Сумської і Тернопільської областей. Понад 90 спеціалістів освітньої сфери, серед яких директори загальноосвітніх шкіл, фахівці департаментів освіти і науки облдержадміністрацій, методисти відділів освіти райдержадміністрацій, науковці Києва, Тернополя та Кременця, мали змогу висловитися з проблем модернізації середньої освіти на сучасному етапі розвитку національної школи.

Учасників наукового форуму вітали директор Інституту педагогіки НАПН України, доктор педагогічних наук, професор О.М.Топузов, директор Департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Л.Л.Крупа, директор Тернопільського ОКІППО С.М.Алілуйко, голова Кременецької РДА В.А.Ткачук, голова Кременецької районної ради А.М.Смаглюк. Президент Асоціації керівників шкіл України О.М.Онаць зачитала привітання Президента АПН України, академіка В.Г.Кременя.


Ректор Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, професор А.М.Ломакович у своєму вітальному слові зазначив, що сьогоднішня науково-практична конференція проходить в академічній читальній залі однієї з найдавніших книгозбірень Західної України. Вже на початку ХІХ століття у науково-освітніх колах було відомо, що не кожен університет в Європі має таку літературу, як бібліотека Волинської гімназії в Кременці. Академія є спадкоємцем навчальних установ, чиї витоки беруть початок з 1636 року, коли з ініціативи Петра Могили у Кременці було засновано школу-філію Києво-Могилянської академії. Навчальний заклад за свою більш як 200-річну історію існував у формах гімназії, ліцею, семінарії, учительського і педагогічного інститутів, педагогічного училища, педагогічного коледжу, гуманітарно-педагогічного інституту, а також у минулому став першовитоком для Київського національного університету ім.Тараса Шевченка і Тернопільського національного педагогічного університету ім.Володимира Гнатюка. Для нинішньої гуманітарно-педагогічної академії 2015 рік – ювілейний. У жовтні заплановано провести Міжнародну наукову конференцію ”Волинські Атени: між історією і сучасністю“ з нагоди 210-ліття заснування Тадеушем Чацьким і Гуго Коллонтаєм в Кременці Волинської гімназії та 250-річчя від дня народження Т.Чацького і 265-річчя від дня народження Г.Коллонтая, заповітною мрією яких було створення в Кременці ”малого університету на Волині“. Нині колектив навчального закладу працює над стратегічним напрямом розвитку академії на найближчу перспективу – здобуття статусу гуманітарного університету.

Насиченою була програма пленарного засідання конференції, що проходило в читальному залі бібліотеки гуманітарно-педагогічної академії: ”Нова парадигма управління в діяльності сучасного керівника загальноосвітнього навчального закладу“ (О.М.Онаць, президент АКШ України), ”Зміна управлінської парадигми в умовах модернізації сучасної шкільної освіти“ (О.С.Боднар, завідувач кафедри методики викладання навчальних предметів і освітнього менеджменту Тернопільського ОКІППО), ”Якість освіти: сучасні стратегії та перспективи розвитку“ (О.О.Безносюк, професор кафедри загальної та соціальної педагогіки Кременецької ОГПА ім.Тараса Шевченка), ”Співпраця сім’ї та школи в ім’я дитини“ (С.М.Корнієнко, завідувач кафедри загальної та соціальної педагогіки Кременецької  ОГПА ім.Тараса Шевченка), ”Управління школою і обдарованість учнів: точки перетину“ (О.В.Нестерова, заступник директора з навчально-виховної роботи спеціалізованої ЗОШ № 1 ім.О.В.Суворова м.Ізмаїл Одеської області).

За вагомий внесок у налагодження творчої співпраці із загальноосвітніми навчальними закладами України президент Асоціації керівників шкіл України, заслужений учитель України О.М.Онаць від імені АКШУ вручила листи-подяки директору Департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Л.Л.Крупі, директору Тернопільського ОКІППО С.М.Алілуйку, директору Кременецької ЗОШ-інтернату В.І.Мишку, ректору Кременецької гуманітарно-педагогічної академії, професору А.М.Ломаковичу. Подяки висловлені також усім активним учасникам конференції.

Завершувалась робота науково-практичної конференції на базі Кременецької ЗОШ-інтернату. Дискурс фахівців набрав практичного формату у вирішенні таких проблем: ”Проектування, моделювання та створення розвивального культурно-освітнього простору школи“ (В.І.Мишко, директор Кременецької ЗОШ-інтернату; Л.М.Гагалюк, директор ЗОШ І – ІІ ступенів с.Дзвиняча Заліщицького району Тернопільської області), ”Культурно-освітній простір школи: співпраця школи і громади“ (О.П.Кучеравенко, директор ЗОШ І – ІІ ступенів с.Кам’янки Підволочиського району Тернопільської області), ”Музейна педагогіка. Музей Івана Марчука в школі“ (Г.М.Поплавська, заслужений учитель України, Москалівська ЗОШ І – ІІІ ступенів Ланівецького району Тернопільської області), ”Музейна педагогіка як компонент культурно-освітнього простору. Музей Якова Гніздовського в школі“ (І.Ф.Пенькало, директор ЗОШ І – ІІІ ступенів С.Пилипче Борщівського району Тернопільської області).

Активно проходила робота у творчих групах. Було проведено тренінг ”Моделювання управлінського рішення“ (О.С.Боднар, Тернопільський ОКІППО). Відбувся дискурс ”Лідерство і менеджмент“ (О.М.Онаць, президент АКШУ) і круглий стіл ”Проект Концепції розвитку освіти в Україні до 2025 року“ (Т.А.Скорик, віце-президент АКШУ).  Розроблено пропозиції для Стратегічної дорадчої групи ”Освіта“

Учасникам конференції запропонували широку культурно-освітню програму.

 
Анонси
Галерея
26
2626
На даний момент 1276 гостей на сайті