Пошук

ФЕСТИВАЛЬ ПИСАНКИ

Всеукраїнське товариство ”Лемківщина“, Фундація досліджень Лемківщини, Дитяча школа народних мистецтв (м.Львів) і Український католицький університет організували VІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс ”Лемківська писанка“, який проходив на базі Дитячої школи народних мистецтв і Українського католицького університету. учасниками мистецького форуму були учні загальноосвітніх шкіл, творча молодь вищих закладів освіти, педагоги, народні майстри і всі бажаючі, хто шанує народне мистецтво писанкарства. До виконання конкурсної програми запросили майстрів лемківської писанки і педагогів. Учнівська юнь демонструвала свою майстерність у трьох вікових категоріях (6 – 9, 10 – 13 і 14 – 16 років) і номінації ”Наймолодшому творцю“, а народні майстри і педагоги – в  номінаціях ”За збереження народних традицій“ і ”Авторська лемківська писанка“.

Перший етап фестивалю-конкурсу проходив на базі Українського католицького університету, де було відкрито виставку акварелей художниці Марії Янко ”Навкруг мене розмаї зелені“ і проведені майстер-класи з писанкарства з участю народних майстрів, які  продовжились у Дитячій школі мистецтв і супроводжувалися виступами фольклорних колективів. Заступник директора з методичної роботи Школи мистецтв Лілея Квасницька виступила модератором круглого столу ” Лемківська обрядовість у контексті української культури“. Завершився фестиваль у Шевченківському гаї, на вулиці Чернечої гори. Майстри народної творчості, конкурсанти і гості цього справжнього перед великоднього свята української писанки традиційно брали участь у спільній молитві під час богослужіння у Церкві св. Володимира і Ольги, були присутні на врученні дипломів кращим педагогам і учням фестивалю, на відкритті виставки ”Писанкові барви“ та освяченні музею ”Лемківська садиба“.

Активним учасником Всеукраїнського фестивалю-конкурсу ”Лемківська писанка“ є фотохудожник газети ”Замок“, керівник гуртка ”Писанка“ педагогічного коледжу нашої академії, майстер народної творчості України Петро Данилюк. У його творчому послужному списку – майстер-класи у ЗОШ і культосвітніх установах Тернопільської та сусідніх областей. Це вже для нашого майстра. 27-й мистецький форум, у якому він брав участь, у тому числі на всіх 7 фестивалях лемківської писанки.  На цьогорічному святі він проводив майстер-клас з писанкарства зі студентами Українського католицького університету, а також оформив власний куточок писанки у новоствореному музеї ”Лемківська садиба“. Разом із нашим майстром участь у майстер-класах були його учениці і послідовниці, у минулому – члени гуртка ”Писанка“, а нині педагоги  Катерина Поднєжна (м.Кременець) та Ольга Сова (м.Радивилів Рівненської області).

Фестиваль продемонстрував, що народні майстри України свято бережуть традиції писанкарства, з покоління в покоління переносять закодовані в орнаментах писанок символи добра і щастя, залучають дітей і молодь до вивчення і шанування прадавніх традицій, звичаїв і високого мистецтва українського народу.

 
Анонси
Галерея
7
77
На даний момент 1225 гостей на сайті